Búcsú a Szovjetuniótól az interneten

Vágólapra másolva!
A Szovjetunió internetvégződésének megszűnését tervezi a netes címek kiosztását végző szervezet. Ezen kívül hamarosan búcsúzni kell néhány már megszűnt államalakulat, így Jugoszlávia végződésétől is - írja a Domainabc nevű szakportál.
Vágólapra másolva!

Az interneten használt, úgynevezett legfelső szintű tartománynevek (ilyen például a .hu vagy a .com is) kiosztását felügyelő szervezet, az ICANN legutóbbi konferenciáján felvetette, hogy a lejárt országvégződéseket akár törölni is lehet. Ilyen például a Szovjetunió .su végződése vagy éppen a jugoszláv .yu, de elég csak arra gondolni, hogy Szerbia és Montenegró nemrég két önálló entitásra vált, ami az internetcím-végződést kiosztóknak szintén munkát adott.

Az országok címvégződését egy, az ENSZ által összeállított, valamennyi országot, gyarmatot és több-kevesebb önállósággal bíró területet magába foglaló szabvány alapján osztják ki. Maga az internet - azaz a katonai célú hálózatból akadémiai és egyetemi információcsere-helyszínné vált világháló - a '80-as évek közepén alakult ki, a WWW, a world wide web pedig 1989-től létezik. Ez épp az az időszak volt, amikor a szocialista blokk felbomlott, több ország is megszűnt, átalakult vagy nevet váltott - az internetcímek végződésében ez a folyamat szinte nyomon követhető.

A .su domain alá ma már csak nosztalgiázásból lehet regisztrálni (Oroszország hivatalos internetvégződése a .ru), de például a jugoszláv névtér alá néhány éve még teljesen hivatalosan jegyezhettek be címeket. A Domainabc szerint megszűnés fenyegeti a szinte érintetlen .cs (Szerbia és Montenegró), a .dd (NDK), a .zr (az 1997-ben megszűnt Zaire), a .tp (Kelet-Timor, melynek függetlensége elnyerése után .tl lett a "jele") és az eredetileg Nagy-Britanniának szánt .gb végződést is - a britek ugyanis a Great Britain helyett a United Kingdom (Egyesült Királyság - .uk) használata mellett döntöttek.

A regisztrátorszervezet január 31-ig még vár a döntés meghozatalával - addig várja a hozzászólásokat a megszűnés tervezetéhez -, utána pedig várhatóan még ad egy évet a kihalófélben lévő címek gazdáinak, hogy honlapjaikat új cím alá költöztethessék.