Wii: az első társasági játékgép

Vágólapra másolva!
A Nintendo új konzolja olcsóbb a riválisoknál, s a gyengébb látvány ellenére újfajta játékélményt kínál: aki a Wii-vel játszik, garantáltan izomlázzal fog küszködni, de legalább nem tesped a fotelben órákig.
Vágólapra másolva!

A Nintendo konzolja tényleg nagyon szórakoztató: órákat lehet vele játszadozni, főleg akkor, ha több kontrollerünk is van, és más is beszáll. Nehézséget okozhat viszont, hogy már két játékos esetén is sok hely kell a használatához, így elképzelhető, hogy a konzol kedvéért át kell rendezni a szobát. Mi csak két kontrollerrel tudtuk kipróbálni, de szűkebb helyen így is nagyon vigyázni kellett egymásra.

Forrás: [origo]
Wiiző fiatalok

Összesen tucatnyian próbálták ki nekünk a konzolt, s a tapasztalatok szerint a felnőttek ugyanúgy hajlamosak belefeledkezni a wiizésbe, akár a gyerekek - érdemes játék előtt megfelelő teret kialakítani: elhúzni az asztalt, széket, fotelt az útból.

Sőt, annak ellenére, hogy az irányítóhoz mellékelt csuklópántot szakszerűen használtuk, a kontrollert egyszer majdnem sikerült elrepítenünk. Szegény eszköznek jó pár nem szándékos ütést is el kellett szenvednie, viszont csak egyszer fordult elő, hogy egyik játékosunk véletlenül gyomron vágta vele társát. Nem csoda, hogy a Nintendo a Wiihez mellékelt eredeti útmutatóban részletesen felhívja a figyelmet a játék lehetséges veszélyeire. A készülék megjelenése után egyre több olyan oldal is felntűnt az interneten, amelyen az újdonsült felhasználók panaszkodtak a kontroller elszakadó csuklópántja miatt.

Wiizomláz

Csodálkozunk, hogy a Wii tesztelése során nem derült fény erre a veszélyforrásra, a gyártó most mindenesetre vizsgálódik. Első körben, némileg elítélhető módon, a Nintendo a felhasználókat hibáztatja a probléma miatt, mondván, hevesebben játszanak a konzollal, mint kellene. Amivel viszont a szelídebb játék mellett is számolni kell, az az izomláz: a kiadós mozgás során alaposan meg lehet erőltetni az izmokat, izületeket, főleg, mivel egy sportjáték jár a készülékhez.

Forrás: [origo]
A Wii és elődje, a GameCube

Egyesek a teniszkönyök mintájára már egyenesen "Wii-könyöknek" nevezték el a konzol használata során kialakuló fizikai tünteket. Bár ez a gép sokkal jobban megmozgatja az embert, mint a hagyományos vezérlővel rendelkező játékkonzolok, azért a játék nem ér fel az igazi sportolással, főleg, hogy közben változatlanul bámulni kell a monitort. Ugyanakkor gyerekek számára a Wii jó választás lehet, hiszen játék közben legalább elfáradnak, így biztosan nem fognak 8-10 órán át punnyadni a tévé mellett.

Az egyszerűség arat a nappaliban

A jó előre beharangozott, virtuális kardozást, íjazást ígérő Zelda: Twilight Princess játékot például másfél óra után eluntuk, miután semmi érdekes nem történt benne, mindössze egy faluban lehetett fel-alá rohangálni és beszélgetni.

Az alapcsomagban lévő Wii Sports továbbra is világbajnok, különösen a tenisz, a bowling, sőt, a baseballnak köszönhetően már csaknem sikerült megértenünk az amerikai sportjáték szabályait is. A Play-ben pár perc erejéig szórakoztató, egyszerűbb játékok vannak, ezt legfeljebb csak azért érdemes megvenni, mert jár hozzá egy extra kontroller is.

Tesztelés közben elgondolkodtunk azon: vajon mikor ununk rá a játékgépre, meddig tart az újszerű kontroller háromnapos csodája? Nos, az az öt nap, amit a konzollal töltöttünk, nem volt hozzá elég, főleg a közös játék öröme miatt. Kíváncsiak leszünk rá azonban, hogy a játékfejlesztők mit tudnak majd kihozni a játékgép által nyújtott újszerű lehetőségekből, hiszen a Wii sikere nagyban ezen múlik majd.


Nézze meg akcióban a Wiit!


Ötletes szoftverek kellenek

Mivel a Nintendo gépe jóval gyengébb riválisainál, teljesítményének hiányosságait ötletekkel kell majd ellensúlyozniuk a gyártóknak, már csak azért is, mert ezek a profi gamereknek azért minden bizonnyal szemet szúrnak majd. Bár 70 ezer forintos ára a hazai jövedelmek tükrében nem mondható alacsonynak, kocajátékosok körében egyértelműen a Wii a győztes, hiszen olyan ismerőseink álltak le vele teniszezni, akiket azelőtt teljesen hidegen hagyott bárminemű videojáték.