ADSL telefon nélkül (4. rész)

Vágólapra másolva!
ADSL-tarifasorozatunk negyedik, befejező részében azokat a szolgáltatásokat tekintjük át, melyek telefon előfizetés nélkül kínálnak ADSL-hozzáférést.
Vágólapra másolva!

ADSL-es cikksorozatunk szolgáltatóváltós részében már szóba kerültek azok a csomagok, amik ADSL-hozzáférést nyújtanak, de nem kell hozzá vezetékes telefon-előfizetés. Meglepő módon, ahhoz hogy valaki telefon nélküli ADSL-re váltson, jelenleg még kell vezetékes előfizetés: azaz, ha valakinek nincs telefonja (és persze ADSL-je sem), az nem tud előfizetni. Előbb vezetékes telefont kell rendelnie a Magyar Telekomtól ahhoz, hogy átvihesse számát az új szolgáltatójához, és lemondhassa a telefonelőfizetést.

Kell telefon ahhoz, hogy ne legyen

Hihetetlen, de igaz: a jelenségnek nincs magyarázata. Mint a Nemzeti Hírközlési Hatóságtól megtudtuk, a telefontársaságok közti szerződések elvileg lehetővé teszik, hogy - ha a magára hagyott előfizetői végpont, amin már nem működik a telefon, műszakilag alkalmas rá -, ne kelljen megrendelni a telefont a lemondáshoz, az alternatív szolgáltatók azonban diplomatikusan csak annyit nyilatkoztak, hogy a gyakorlatban még nem működik a dolog - pontosabban nincs kidolgozva az a munkamenet, ami lehetővé tenné, hogy telefon nélkül is lehessen telefon nélküli ADSL-t nyújtani. Az igény pedig nagy - mint megtudtuk az egyik ilyen szolgáltatást kínáló társaságtól: az érdeklődők harmadának nincs otthon telefonja, ám tőlük nem veszik át a megrendelőlapot.

Maga a telefonelőfizetés nélküli ADSL egyébként a vonalat nem nélkülözi. A réz érpárnak ott kell lennie az előfizető lakásában, hiszen az ADSL-forgalom jelei azon keresztül jutnak el a kuncsaft számítógépéhez. Ám telefonkészüléket - sőt, hangszolgáltatást - sem muszáj megrendelni ahhoz, hogy valaki internetezhessen (hasonló feltételek érvényesek a kábeltévés internetezésben: nem kell tévéelőfizetés ahhoz, hogy internetezni lehessen).

Egyelőre négy olyan szolgáltató kínál csomagokat, de mint értesültünk, már mozognak a piac szolgáltatói, s hamarosan mások is csatlakozhatnak a telefonnélküli ADSL-t kínálókhoz.

szolgáltatóhavidíjsebességhűségmodem árakötelező
telefon-
előfizetés
tényleges havidíj
GTS-Datanet3 990,-1280/25636 hó0 Ftnincs3 990,-
TVNET4 999,-1024/19212 hó1 Ft 1nincs4 999,-
Actel5 900,-1024/25624 hó390 Ft /hónincs6 290,-
Pantel6 990,-2048/51212 hón/a2300 Ft/hó9 290,-


1 Ha a Tvnettől vásárolja a modemet

Az árak az áfát tartalmazzák!

A fenti díjcsomagok érdekessége, hogy a Pantelnél végső soron nem lehet lemondani a telefont, csak telekomosról pantelesre cserélni. A másik feltűnő jelenség, hogy a korábbi tarifatáblázatokban megjelölt árakhoz képest versenyképes összegért kínálnak a szolgáltatók jóval nagyobb sávszélességű csomagokat. Sajnos egyelőre jószerivel csak Budapest egyes kerületeiben érhetők el ezek a szolgáltatások - mindenképpen érdemes utánajárni, hogy melyik szolgáltató hol nyújtja a telefon nélküli ADSL-t.

Az adatokat az internetszolgáltatók honlapjáról gyűjtöttük 2006. december 7-én. Ha valamilyen adat nem szerepelt a szolgáltató honlapján, akkor az a táblázatban sem látható.

Észrevétele van? Írjon nekünk!

Az [origo] kiadója a T-Online Zrt., amely a Magyar Telekom csoport tagja.