Indiánok támadják a Microsoftot

Vágólapra másolva!
A mapucse törzs szerint a szoftvercég ellopta a nyelvüket azzal, hogy lefordította arra a Windowst.
Vágólapra másolva!

A chilei mapucse indiánok bíróság elé szeretnék citálni a Microsoftot, mert a cég véleményük szerint illetéktelenül használta anyanyelvüket - adta hírül a Bink.nu. A körülbelül 400 ezer fős őslakos közösség nehezményezi, hogy a szoftvercég a chilei oktatási minisztérium közreműködésével az engedélyük, sőt, tudtuk és megkérdezésük nélkül adott ki honosító csomagot a Windowshoz.

Az indiánok vezetői dühös kirohanást intéztek a Microsoft ellen a chilei sajtóban, és levelet is küldtek Bill Gatesnek, amelyben "szellemi kalózkodással" vádolják meg. A cég már több amerikai őslakos közösség nyelvére lefordította a Windowst, beleértve a mohawk, a kecsua vagy az inuit nyelvet, de hasonló okból még egyszer sem kritizálták.

Az indiánok ráadásul úgy küzdenek nyelvük "illetéktelen használata" ellen, hogy közben annak kihalása ellen is küzdenek, és szeretnék elérni, hogy az legyen Chile egyik hivatalos nyelve - ezért lépésüket az ország közvéleménye is értetlenül fogadta. A Microsoft egyelőre nem kommentálta az esetet, viszont elképzelhető, hogy hosszú küzdelemre kell felkészülnie cégnek, mivel a mapucsék harciasságukról híresek: sem az inka, sem a spanyol hódítók előtt nem hódoltak be soha.