Fejen viselhető kamerával a huligánok ellen

Vágólapra másolva!
Kísérleti célból nyolc londoni rendőrt szerelnek fel speciális, fejen viselhető kamerákkal, amelyekkel minden előttük történő eseményt rögzíteni tudnak, melyek a később bizonyítékként is felhasználhatók.
Vágólapra másolva!

A projektben részt vevő észak-londoni járőrök műszakuk alatt egy fejhallgatóhoz hasonlóan viselhető, a fül mellett elhelyezett digitális videokamerát viselnek majd. Az eszköz az övükön lévő merevlemezes hordozható médialejátszóhoz csatlakozik: ez utóbbi eszközre akár 12 órányi videoanyag is rögzíthető, vagyis akár a műszak alatt zajló minden eseményt felvehet rá használója.

A BBC beszámolója szerint az eszköz kiváló minőségű felvételeket képes készíteni, igaz nem olcsó: egy rendőr digitális felszerelése közel hétszázezer forintnak megfelelő összegbe kerül. A brit hatóságok ugyanakkor azt várják tőle, hogy alkalmazása elveheti a balhés elemek kedvét a huligán viselkedéstől, mivel a rögzített videoanyagot bizonyítékként is fel lehet használni a bíróságon. Ha a kamera alkamazása beváltja a hozzá fűzött reményeket, többek közt futballmérkőzéseken szolgálatot teljesítő rendfenntartókat is felszerelnek majd vele.