Új digitális tükörreflexes alapgép a Nikontól

Vágólapra másolva!
Hosszú ideje lehetett már hallani róla, most azonban hivatalossá vált a Nikon D40, a japán gyártó legújabb cserélhető objektíves fényképezője.
Vágólapra másolva!

Az új belépőszintű kamera a Nikon D50 és D80-as modellektől örökölte egyes jellemzőit, külső kialakítását tekintve azonban az eddigi legapróbb tükörreflexes gép a gyártó kínálatában: méretében leginkább a Canon EOS 400D, illetve a Pentax K100D típusokra emlékeztet.

Az új készülék a D50 hat megapixeles képérzékelőjét kapta meg: bár ez a felbontás egyeseknek kevésnek tűnhet, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a kompakt gépekénél jóval nagyobb méretű szenzorról van szó, így különösebb gond nélkül készíthetők vele A3-as vagy nagyobb méretű nyomatok is. Véget ért talán a megapixel háború?

Forrás: [origo]

Érdekesség, hogy a D40 nem rendelkezik fókuszmotorral: ez egyrészt kisebb méretet tesz lehetővé, ugyanakkor csökkenti az előállítási költségeket, hátránya viszont, hogy a régebbi optikákat nem lehet használni az új masinán. Természetesen az is igaz, hogy az utóbbi években megjelent Nikon objektívek saját fókuszmotort kaptak, így aki most vesz új gépet, annak ez nem jelent problémát.

A Canon 400D-hez hasonlóan, a Nikon D40-et sem szerelték fel státuszkijelző LCD-vel, ellenben 2,5 colos, 230 ezer pixeles felbontású digitális kijelző található a hátoldalán. Szintén újdonság, hogy beépített súgórendszert kapott a fényképező, melynek tervezésénél elsősorban a kezdő felhasználók igényeit vették figyelembe.

Forrás: [origo]

A Nikon D40-hez kifejlesztettek egy új kit objektívet is, mely kisfilmes értékeken számolva 27 - 83 milliméteres gyújtótávolságot nyújt, valamint úgynevezett csendes élességállítási rendszert (Silent Wave Motor) kapott. Az új kamera már decemberben megjelenik egyes kereskedések kínálatában: a gépváz önmagában mindössze 499 dollár, azaz 100 ezer forint, kitben vásárolva pedig 599 dollár, azaz megközelítőleg 120 ezer forint lesz a tengerentúlon.