Órák alatt elkelt az összes új Playstation

Vágólapra másolva!
Szombaton debütált Japánban a Sony új játékgépe: bár a Playstation 3 nem olcsó, egyes üzletek előtt ezres sorok alakultak ki. Egyes helyeken kisorsolták, a várakozók közül ki veheti meg a korlátozott számban elérhető új gépet, amelyből a teljes raktárkészlet mindenütt órák alatt elfogyott.
Vágólapra másolva!

Sajtóbeszámolók szerint egyes tokiói boltok előtt már péntek este óta sorban álltak a fanatikus játékosok, akik az új Playstationt akarták megkaparintani. Voltak olyan üzletek, melyek előtt a boltok dolgozói megafonnal próbálták rávenni a tömeget arra, ne tolakodjanak, mivel ha bárki is megsérül, bezárnak.

A BBC tudósítójának beszámolója szerint a korábbi évek gyakorlatával szemben az áruházakban nem feltétlenül a leghamarabb érkező, kitartó játékosok vásárolhatták meg az új konzolt, hanem sorsolással döntötték el, ki vehet aznap Playstation 3-at. Az egyik ismert tokiói áruház előtt maga Ken Kutaragi, Sony cég Playstationnel foglalkozó részlegének vezetője adta el a PS3-at az első szerencsés vásárlónak.

Nincs elég új Playstation

Néhány óra alatt az összes Playstation 3 konzol elfogyott a japán boltokból, ami nem meglepő, mivel az új masina a premier napján csak rendkívül korlátozott számban került a boltokba. A japán üzletekbe péntekig csupán százezer darab PS3-at szállítottak le, a hat nap múlva esedékes amerikai premierre pedig 400 ezer géppel készül a gyártó, az európai és ausztráliai piaci bevezetést pedig jövő márciusra halasztották. Az új Playstationhöz jelenleg csupán ötféle játék kapható, ráadásul néhány sikerjáték is csak később jelenik meg hozzá.

Forrás: [origo]

A Sony új konzoljának eredetileg már az év elején, kevéssel a rivális Microsoft Xbox 360 debütálását követően a boltokba kellett volna kerülnie. A késedelmes megjelenés oka az volt, hogy a vállalat nem tudta kellő mennyiségben előállítani azt a diódát, amely a PS3-ba szerelt új generációs Blu-ray DVD-olvasó szívét képezi. A gyártási problémák ellenére a Sony még az év végéig kétmillió PS3-at szeretne eladni világszerte - prognózisok szerint addigra már tízmillió Xbox 360 talál majd gazdára. Drágasága ellenére a Sony minden egyes eladott PS3-on jelentős összeget veszít, melynek a játékprogramok eladásából kell majd megtérülnie - erre elemzők becslései szerint legalább öt évet kell várnia a cégnek.

Ez a legdrágább játékkonzol

A Sony Playstation 3 az összes piacon a legdrágább játékgép lesz: drágábbik, 60 gigabájtos merevlemezzel szerelt változata 60 ezer jenbe, vagyis nagyjából százezer forintba kerül. Az olcsóbbik, 20 gigabájtos merevlemezt tartalmazó, ám a memóriakártya-olvasóval és wifi adatátvitellel nem felszerelt típusért 50 ezer jent (86 ezer forintot) kell fizetni, bár ezért az árért egyben egy új generációs DVD-lejátszót is kap a vásárló. (Európában nagyjából másfélszer ennyibe fognak kerülni a gépek.)

Forrás: [origo]

A már közel egy éve kapható a rivális Xbox 360 olcsóbb verziója a szigetországban már 30 ezer jenért elvihető, igaz, ez alapból csak hagyományos DVD-ket tud lejátszani. Nem kimondottan játékfanatikusoknak szánják, de a PS3 árának felébe kerül majd Nintendo Wii, amely november közepén kerül a Japán, decemberben pedig a hazai boltok polcaira. A Wii nem kínál hiperrealisztikus grafikai élményt vagy HD-mozizást, viszont gyártója azt ígéri, speciális irányítójával még a nagymama számára is élvezetes lesz a játék.