A világ legkisebb műholdas telefonja

Vágólapra másolva!
A Globalstar cég a héten mutatta be legújabb műholdas telefonját: a hat kontinens 120 országában használható készülék feleakkora, mint elődei, ám még így is féltéglának tűnik egy hagyományos mobilhoz képest.
Vágólapra másolva!

A műholdastelefon-szolgáltató új generációs készülékének gyártását nemrég kezdte meg az amerikai Qualcomm cég. Bár a cég közleménye szerint az új telefon nagyjából feleakkora, mint elődei, még így is féltéglának hat a GSM-mobilokhoz képest. A GSP-1700 jelzésű modellel a Föld hat kontinensének 120 országában lehet telefonálni (nem túl olcsón), többek közt olyan helyeken is, ahol a műholdon keresztüli kommunikációra nincs is mód, mert például nincs mobilos lefedettség.

Forrás: [origo]

Mint az a fotón is látszik, a 203 gramm tömegű készülék jókora méretű antennával rendelkezik - ez a műholdas telefonok sajátossága, beszélgetéskor ki kell hajtania a felhasználónak. Az új típust lítium-ion akkumulátorral szerelik, melyről egy töltéssel négy órán át lehet rajta beszélni, rendelkezésre állási ideje pedig harminchat óra. A készülék memóriájában 99 telefonszámot lehet raktározni, melyek akár le is titkosíthatók.

Színes kijelzőjét kifejezetten kültéren való használatra optimalizálták, a telefon menüje hat nyelvet támogat, és strapabíró borítással látták el. Újdonság, hogy az eszközhöz külső headsetet is lehet csatlakoztatni, illetve a beszéd mellett noteszgéphez kapcsolva faxolást, illetve internetes adatátvitelt is lehetővé tesz, ára egyelőre nem ismert.