Turbózza fel a Firefoxot!

Vágólapra másolva!
Néhány napja letölthető az Internet Explorer legnagyobb riválisának új verziója. Kiválogattuk a Firefox 2.0-hoz ingyen letölthető legjobb kiegészítőket, melyekkel  okosabbá teheti böngészőjét.
Vágólapra másolva!

Mint az korábbi ismertetőnkből is kiderült, korábbi verzióihoz hasonlóan a Firefox 2.0-s változatának is egyik fő erősségének számít, hogy számos ingyenes kiegészítővel lehet kibővíteni képességeit. Az addons.mozilla.org honlap ajánlott letöltéseinek kínálatából összeválogattuk az általunk leghasznosabbnak ítélt bővítéseket. A kiegészítők mindegyike ingyenesen letölthető, telepítésük is igen egyszerű, Firefox böngészővel felkeresve az oldalt, elegendő az Install Now feliratra kattintani, majd a felnyíló ablakon megnyomni a Telepítés most gombot. A használatba vételhez még újra is kell indítani a böngészőt, az esetleges beállításokat, illetve a segédek eltávolítását az Eszközök/Kiegészítők menüpontban lehet elvégezni.

Szótárazás egy klikkel

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Egy korábbi cikkünkben már szerepelt, de még mindig az egyik leghasznosabb kiegészítőnek tartjuk a SZTAKI "középső ujjas" kiegészítőjét, amely a Firefox mellett egyéb böngészőkhöz is letölthető.

Telepítését követően az egér jobb gombjával böngészés közben közvetlenül lehet rákeresni intézet által működtetett angol, német, francia, olasz vagy holland online szótárakban az egérrel épp kijelölt szóra, az eredmény pedig külön ablakban jelenik meg. Rendkívül praktikus, telepítésének részleteiről a szótár oldalán található információ.

Explorer a Firefoxban

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
IE TabEszközök IE Tab

Hideg lesz holnap?

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az utóbbi napokban elég szeszélyes volt az időjárás: az egyik meleg napot váratlanul hűvösebb, majd újból húsz fok feletti hőmérséklet követett. Persze az interneten bármikor el lehet olvasni a legfrissebb előrejelzést, ezzel a kiegészítővel azonban még kényelmesebbé válik a tájékozódás.

A magyar nyelvet is támogató Forecastfox telepítését követően be kell pötyögni annak a városnak a nevét, amelynek időjárását a felhasználó monitorozni szeretné, ezt követően a program automatikusan frissíti az adatokat az AccuWeather.com adatbázisából. Megjelenése teljesen testreszabható: igény szerint elhelyezhető a böngésző tetején vagy alján, megadható, hány napos előrejelzést jelenítsen meg, s akár az is, hogy használója inkább a grafikus ikonokat, vagy a szöveges információkat favorizálja.

Soha el nem vesző könyvjelzők

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A del.icio.us egy olyan webkettes szájt, amelyen ingyenes regisztrációt követően bárki raktározhatja és megoszthatja kedvenc honlapjainak linkjeit, vagyis kiváltja a böngésző könyvjelző funkcióját. Ez azért hasznos, mert a PC winchestere helyett egy központi szerveren tárolt kedvenc linkeket később bárhonnan - munkahelyről, ismerős számítógépéről, netkávézóból - el lehet érni.

A del.icio.us kiegészítőjével a webszájt szolgáltatásait lehet elérni, telepítése után a kezdőlap mellett két ikont helyez el. Ezek egyikével a del.icio.us-ön tárolt könyvjelzőket lehet közvetlenül elérni, míg a másodikkal az aktuális honlapot lehet felvenni az online tárolt linkek közé. Mindez így leírva nem hangzik túl izgalmasan, pedig nagyon praktikus, a bookmarkok akkor is megmaradnak, ha mondjuk a merevlemez gajra megy a PC-ben.

FTP-kliens - webtárhely feltöltéséhez

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Bár az FTP fájlátviteli protokoll használata eléggé visszaszorult, azért még adódhat olyan eset, hogy ilyen módon kell a felhasználónak adatot továbbítania az interneten. Egy tipikus példa erre a webes tárhely, merre sokszor FTP-n keresztül kell feltölteni a raktározni kívánt fájlokat. Aki mondjuk a Total Commander fájlkezelőt használja, szoftverével ezt a feladatot is elvégezheti.

Különálló FTP-szoftverre viszont többé nincs szükség, mivel a Firefox erre is alkalmassá tehető a FireFTP nevű kiegészítővel. Telepítése után a program az Eszközök menü FireFTP pontjából érhető el. Sajnos magyarul nem tud, de kezelése szerencsére elég egyértelmű: a Manage Accounts pontban lehet megadni a szerver címét, illetve a hozzá tartozó felhasználói nevet és jelszót, ezután pedig indulhat a kapcsolódás - még egy programmal kevesebbet kell raktározni a Windows Asztalon.

Fejlettebb RSS-hírolvasás

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Bár a Firefox alapból elboldogul az RSS-hírcsoportok kezelésével, a Sage nevű, magyar nyelvű kiegészítő fejlettebb szolgáltatásokat kínál. Telepítését követően a programot egy zöld tollat ábrázoló gombbal lehet előhívni a főmenüből, ezt lenyomva a képernyő baloldalán fog megnyílni eszköztára.

Használata elég egyszerű, az [origo] RSS-hírcsatornáinak felvételéhez az alábbi oldalt kell felkeresni, majd a Sage-ben a nagyító-ikonra kell kattintani. Ezt követően az összes elérhető RSS-adagoló listája megjelenik, melyek közül csak ki kell választani a szimpatikusakat. A hírlisták frissítéséhez a baloldali kék dokumentum-ikonra kell klikkelni.

Letöltés okosan

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A DownThemAll! két olasz fejlesztő klassz letöltésvezérlője, amely a fenti programokhoz hasonlóan ingyenes. Az alkalmazás egyik fő előnye, hogy az aktív letöltéseket bármikor meg lehet szakítani használatával, ezeket ugyanis később folytathatók, ami például jól jöhet, ha egy többszáz megabájtos demót, videót tölt le valaki.

Pontos méréseket ugyan nem végeztünk, de a kiegészítő fejlesztőinek ígérete szerint a program jelentős mértékben képes optimalizálni, s gyorsítani a fájlok letöltését. Emellett a bővítéssel egy kattintással sok kijelölt fájl letöltése is indítható, s a fájlok tömeges átnevezését is egyszerűen biztosítja.

Böngészés biztonságosan

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]


NoScript