Letöltés: szokatlan sportjátékok

Vágólapra másolva!
Mostani játékválogatásunk szoftvereivel trambulinon ugrálhat, irodai széken kergetheti főnökét, vagy éppenséggel lejtők ura lehet krosszmotorral vagy síléccel.
Vágólapra másolva!

Legutóbbi hétvégi válogatásunkban élethű vasutas és kamionos, valamint hullámvasút-szimulátorokat tekintettünk át, a folytatásban a szokatlan sportjátékok világában néztünk szét. Félcsövek, hajtűkanyarok, letépett szélű biliárdmeccsek és irodai gyorsasági székfutamok várják a játékosokat.

Forrás: [origo]
Future Pool

A jövőben minden élőlény a lehető legenergiatakarékosabb formát fogja felvenni, mondják a természettudósok. Így fogunk mi is párezer év múlva az evolúció csúcsaként gömbként hemperegni fel és alá. Az alakváltás pedig - úgy tűnik - a biliárdasztalokra is kihat majd. A Future Pool kör alakú asztalán nincsenek lyukak, egyszerűen csak le kell pöccinteni az összes golyót róla, a feketét hagyva legutoljára. A gép a vaktában lövöldöző amatőrtől a világbajnokig felajánl minden nehézségi szintű ellenfelet, a kérdés csak annyi, nagyobb kihívás-e nyitott felületen biliárdozni, mint mandinerből sodorni le mindent az ellenfél elől.

Forrás: [origo]
Sewer Run

Az utcai deszkások kedvenc játékának, a Tony Hawk's Pro Skater-szériának szerényebb képességű kistestvére a Sewer Run. Akadályokkal és ugratókkal felszerelt hosszanti félcsőben kell egyre nagyobb sebességre szert tennünk és látványos trükköket bemutatni a játékban.

A bónuszpontokért cserébe látványosabb ruhák, gördeszkákat és mozgáskombinációkat érhet el a játékos. Az irányítás a kurzormozgató billentyűkkel, illetve a Z és X gombokkal történik. A Z+kurzorgomb megnyomásával grabbelhetünk (a deszkát kézzel megfogó trükk), az X+kurzorgomb pedig az egyéb mozdulatokat hozza elő. Aki nem szokott hozzá az utcai gyorsulásokhoz, vegye csak le a nehézségi szintet Easy-re, könnyű dolga lesz. A játék indításkor megkérdezi, ablakban futtassuk-e - irodai játszmáknál ez még jól jöhet.

Forrás: [origo]
Karting Race

Ingyen gokartozni és ütközni ezerszer: ez a Karting Race. Kicsiny gokartunkkal teperhetünk tíz centivel az aszfalt felett, miközben újra meg újra rá kell, hogy jöjjünk: minden pálya U és C betűk véletlenszerű kombinációjából áll össze, valamint nem ártana kormánykereket kapni a kezünkbe a kurzorbillentyűk helyett - akkor talán nem sodródnánk ki annyiszor. A 3D-s grafika részletes textúrákat, napfénycsillanásokat, keréknyomokat és valós idejű árnyékokat varázsol járművünk alá, ezeket a mellékelt konfigurációs programban állíthatjuk be. Két játékmód áll rendelkezésünkre: 0 játékostárs beállításával egyedül gyakorolhatjuk be az irányítást, ellenfelekkel pedig (1-5 riválist tehetünk be magunk mellé) versenyezhetünk.

Forrás: [origo]
Napkin Race

A Karting Race programozója gondolt a fiatalabbakra is, amikor megalkotta a Napkin Race-t - ebben ugyanis stilizált színes kisautókkal kell versenyeznünk egy összegyűrt szalvétán. Két játékmód áll rendelkezésre: vagy a pályán elhelyezett ellenőrzőkapuk között kell elhaladnunk (checkpoint), vagy ellenfeleinkkel kell ütköznünk, beszínezve ezzel őket (tag). Ellenfeleinket adhatja a gép, de kihívhatjuk barátainkat interneten keresztül is, a fejlesztő oldaláról pedig további pályákat és autókat tölthetünk le.

Forrás: [origo]
Table Tennis Pro Lite

Nem fér a fejünkbe, hogy egy egyszerű pingpong-szimulátorba miért nem fért bele az, hogy játékosunknak legalább a kezét láthassuk, ha már a teljes testét nem is. Szerencsére csak ez az egyetlen problémánk ezzel a játékkal. Többféle irányítási rendszert, játékszobát, asztalfelületet, hálót, labdát és ütőt ígér a Table Tennis Pro Lite, játszmáinkat teljes hosszukban rögzíthetjük és vissza is nézhetjük, 12 kameraállásból figyelhetjük játszmáinkat, valamint ketten is játszhatunk egy számítógépen egymás ellen. A nehézségi beállításoknak köszönhetően szolid pattogatók és mesteri hálónyűvők is kihívást találhatnak a játékban.

Forrás: [origo]
Chair Chaser

Honnan is jöhetne máshonnan a Chair Chaser ötlete, mint Japánból? Feladatunk egy gyorsasági verseny megnyerése - a pályák azonban irodaházak folyosói, a járművek helyett pedig különböző székek állnak rendelkezésünkre. A játék viszonylag egyszerű, de stílusos 3D-grafikával ábrázolja a logisztika és a férfivécé közti nekikeseredett küzdelmet, a hang és a zeneanyag pedig a játéktermi és korai PS2-es játékokat idézi fel: effektezett férfihangok és csipzene fogják a hangulatot még jobban fokozni.

A folyosó közepén elhelyezett zsákbamacska-dobozok számos extrát rejtenek: háttámlára szerelhető propellert, vizespalackot, sérthetetlenséget vagy robotkutyát vehetünk fel, de az is lehet, hogy csapdába hajtunk és pár másodpercig el is veszítjük az irányítást székünk felett. A játék legtöbb szövege japánul van, a főmenü azonban angol, úgyhogy az eligazodás nem túl nehéz.

Forrás: [origo]
Walaber's Trampoline

Piaci játékok szintjét hozza ingyen a Walaber's Trampoline, a világ első trambulin-szimulátora. Azon sportprogramok családjába tartozik, amelyekben mozgáskombinációkat kell pontszámokért összehozni - hasonlóan a Sewer Runhoz -, viszont annál sokkal embertpróbálóbb. A játék ugyanis kellemetlenül realisztikus és rengeteg időt fogunk a mozgások elsajátításával a Story-módban, mielőtt megtanuljuk nem szilánkosra törni lábunk tetszőleges részeit combtőtől lefelé.

Ha mégis sikerül megtanulni az irányítást, remek játékélményben lehet részünk, akár többen is versenyezhetünk egymással interneten keresztül. A kellő gyakorlás eredményeképpen új játékostesteket és ruhákat kaphatunk, illetve új pályákra juthatunk el. A hangulatot kaliforniai deszkáspunk-bandák nótái adják meg.

Forrás: [origo]
Ski Stunt Extreme

Csupán az egerünkre lesz szükségünk ahhoz, hogy kenterbe verhessünk minden téli olimpikont. A sílesikláshoz és vad trükkökhöz még nagy gépigény sem kell a Ski Stunt Extreme-mel.

Arra viszont érdemes felkészülni, hogy az irányítás elég szokatlan: egerünkkel a felsőtestet hajlítgatjuk a súlypont körül, úgyhogy ha rosszul indulunk neki az ötszáz méteres lesiklásnak, legalább négyszázat fejen és gerincen fogunk vinni. Ilyen alappal azonban látatlanul ugrani öt szaltó után stabilan két lécre katarktikus gyönyör. Többjátékos módra sajnos nincsen lehetőség, az extremitás azonban az első pillanattól fogva megvan.

Forrás: [origo]
Motorama

Igazi klasszikus a Motorama, amelyben - a legtöbb motorosjátéktól eltérően - egyedül vagyunk csak a pályákon. Feladatunk így nem is mások legyőzése, hanem egyszerűen csak az eljutás a pálya végéig, méghozzá sértetlenül. Nemcsak arra kell figyelnünk, hogy sebességünk mennyire illeszkedik a terepviszonyokhoz, hanem arra is, hogy mennyire dőlünk bele a mozdulatba vagy mennyire húzzuk hátra a kormányt - ezek függvénye ugyanis, hogy fejreállunk-e egy szaltó után vagy két keréken zötykölődünk tovább. Számos motortípus éss versenyző-külső színesíti a játékot, amely az egyszerűbb konfigurációkon is gond nélkül elfut.

Forrás: [origo]
Elastomania

Utoljára hagytuk, de nem utolsó a sorban a Rózsa Balázs fejlesztette, kétdimenziós motorszimulátor-klasszikus, az Elastomania. A 2000-ben írt motokrossz-játék nyomában erős közösségi oldalak alakultak ki, ahonnan számos kiegészítőt lehet letölteni ingyenesen.

Az ingyenes verzióban csak az első 18 pálya érhető el le, a többihez és a pályaszerkesztő használatához már meg is kell vennünk. A Motoramától eltérően itt már lehetőség nyílik a többjátékos üzemmódra - hálózatban, neten, illetve hotseatben is (azaz többen - ebben az esetben ketten - egy gépen). Az irányítás nem túlságosan könnyű, de a fizikai motokrossz-szimulációk sosem voltak a háromperces játékosok kedvencei.