Boltokba kerülhet a botrányjáték

Vágólapra másolva!
Noha ellenzői jogi úton próbálták betiltatni a Bully című erőszakos videojátékot, az ügyben illetékes amerikai bíróság elutasította az erre vonatkozó kérelmét.
Vágólapra másolva!

A BBC híradása szerint az erőszakos programjairól ismert Rockstar cég legújabb Playstation 2 konzolra írt játékának betiltását Florida államban a brutális játékok elleni kampányoló amerikai jogász, Jack Thompson kezdeményezte. A programban a játékos egy bentlakásos iskola diákjának bőrébe bújhat, akinek mindennapjait a szokásos csínytevések mellett az iskolai verekedések töltik ki.

A játék az amerikai piacon 13 éven, az Egyesült Királyságban pedig 15 éven felülieknek szóló besorolást kapott az illetékes szervezetektől. A játék ellen fellépő jogász a programot beadványában Columbine-szimulátornak nevezte az amerikai középiskolában 1999-ben lezajlott vérengzésre utalva, noha csak előzetes videókat látott a még nem kapható játékból.

Ennyi erőszak a tévében is van

Ezzel szemben Friedman bíró úgy vélte, bár a képzeletbeli Bullworth Akadémián játszódó program valóban tartalmaz sok erőszakos jelenetet is, hasonló képsorokat nap mint nap lehet látni a televízióban. A döntés meghozatala előtt a kiadó egyik munkatársa végigjátszotta a Bully-t a bíró előtt, aki nem talált benne olyan tartalmakat, amelyek miatt be kellene tiltani a szoftvert.

Emellett a Wired.com egyik szerzője, aki kipróbálta a játékot, úgy nyilatkozott, hogy a szoftver nem népszerűsíti a kegyetlenkedést, egyes misszióiban például a gyengébb diáktársakat kell megvédeni benne a játékosnak. A kiadó szóvivője elmondta, a játék egyáltalán nem tartalmaz vért, s nem lehet benne megölni senkit. Ha pedig használója karakterével gyengébbeket vagy lányokat bántalmaz, nem extra pontokat, hanem büntetést kap.

Forrás: [origo]

Kiadójának közelmúltbeli döntése nyomán a játék Európában nem Bully, hanem Canis Canem Edit néven debütál majd október végén, míg az USA-ban október 17-étől kerül a boltok polcaira. A játékból csak Playstation 2-verzió készül, korábban tervezett xboxos változata nem fog megjelenni.

Nem mindig az erőszak a baj

A Rockstar cégnek nem a Bully az első erőszakos szoftvere: ugyanez a cég adja ki a Grand Theft Auto című gengszterszimulátor több epizódját is. Ezek erdekessége, hogy a véres jeleneteket is tartalmazó játék esetében a kiadónak nem az erőszak miatt gyűlt meg a baja a törvénnyel: a San Andreas alcímű játékban ugyanis a programozók bennefelejtettek egy pornográf minijátékot, amely ugyan alapból nem volt elérhető, de egy internetről letölthető segédprogrammal aktiválni lehetett.

Az amerikai szülői szervezetek, illetve Hillary Clinton szenátor fellépése nyomán az Egyesült Államokban a program végül 18 éven felülieknek szóló besorolást kapott, így lekerült a nagyobb áruházláncok polcairól, de még ennek ellenére is a legnépszerűbb konzolos játék volt 2004-ben.