Internet: lassan felzárkóznak a csehek is

Vágólapra másolva!
Minden harmadik cseh háztartásban van már számítógép, és gyorsan szaporodik az internet-hozzáférések száma is, közölték a cseh statisztikai hivatalban.
Vágólapra másolva!

Az első félév végén a cseh háztartásoknak mintegy 36 százaléka rendelkezett számítógéppel. Ez mintegy 1,5 millió háztartás, 50 százalékkal több, mint három éve. 2003 közepén a háztartások 24 százalékában volt számítógép. Internetes hozzáférése a háztartások 27 százalékának van. Három évvel ezelőtt, ez 15 százalék volt. Az utóbbi időszak tendenciája, hogy internetes hozzáférést elsősorban a gyermekekkel rendelkező családok igényelnek. A leggyakoribb internetezők a diákok, akiknek 93 százaléka rendszeresen használja a világhálót. A 16-24 év közötti lakosság 78 százaléka használja többé-kevésbé rendszeresen az internetet új információk megszerzésére, a 65 év felettiek közül csupán 3 százalék.

Csehország ezzel együtt továbbra is jelentősen le van maradva az Európai Unió fejlettebb országai mögött, a 25 tagállam rangsorában csak a 19-ik helyet foglalja el. Viszont még a csehországinál is rosszabb a háztartások számítógépes felszereltsége és internetes hozzáférése Szlovákiában, Magyarországon, Görögországban és Litvániában, állítják a cseh statisztikusok. Az uniós lista első helyén Hollandia van.

Csehországban a legtöbb számítógép Prágában van, ahol a háztartások 42 százaléka van felszerelve, és 38 százalékuknak van internetes hozzáférése is. A legkevesebb számítógép - a háztartások 19 százalékánál - pedig az Ústecky régióban van, az ország észak-nyugati részén, amely évek óta magas munkanélküliséggel küszködik. Az egyetlen, amiben a csehek már elérik az európai uniós átlagot, az az elektronikus posta (e-mail) használata.