Mikrobetűkkel a hamisítás ellen

Vágólapra másolva!
A Xeros fejlesztői olyan mikroméretű betűket dolgoztak ki, amelyek csak nagyító alatt olvashatók. Ilyen betűtípust használva egy százoldalas szöveg elfér egyetlen lapon, bár valójában nyomtatott dokumentumokat lehet velük levédeni a hamisítás ellen.
Vágólapra másolva!

Az új képalkotási technikával akár 0,254 mm-es betűk is előállíthatók, melyeket a hamisítók nem tudnak reprodukálni. A mikroszöveg méretét jól illusztrálja, hogy a betűtípus alkalmazásával akár egy 100 oldalas könyv is elfér egy A/4-es lapon. Már korábban is alkalmaztak mikroméretű betűket a bankjegyhamisítás megnehezítésére, illetve csekkek, hitelkártyák hitelességének igazolására. Sok csekken például az aláírás vonalát több apró, szabad szemmel nem látható "aláírás" szó alkotja.

Az új digitális megoldásnak köszönhetően a dokumentum bármely eleme - képek, vonalak, szövegek - tetszőleges mikrobetűkkel helyettesíthető. Így például egy cég által kibocsátott csekken olyan vonalra kerülhet az ügyfél aláírása, melyet saját neve és címe alkot - mikroméretben. A csekkeken túl például születési anyakönyvi kivonatok, illetve jogosítványok kiállításakor alkalmazható a Xerox új képalkotási technikája.