A könyvek iPodját dobja piacra a Sony

Vágólapra másolva!
A hagyományos könyvekhez hasonlóan a Sony októberben debütáló e-könyvét is csak megfelelő fényviszonyok közt lehet majd olvasni, cserébe viszont nem fárasztja a szemet, és sokáig működik akkumulátorról.
Vágólapra másolva!

A japán cég az eszköz piacra dobásával párhuzamosan az Egyesült Államokban saját elektronikus könyvesboltot is indít, melyben hat kiadó mintegy tízezer művét lehet majd megvásárolni a legnagyobb hat kiadó kínálatából. A Reuters híradása szerint az online letölthető könyvek nagyjából negyedével lesznek olcsóbbak papíralapú kiadásaiknál.

Az olvasásukhoz szükséges Portable Reader premierjét már többször elhalasztották. Az eszközt a Sony 350 dollárért, vagyis mintegy 75 ezer forintnak megfelelő összegért árusítja majd a tengerentúlon, a weboldalán szereplő adatok szerint legkésőbb október végétől. A leginkább egy mappára hasonlító hardver jelentősen eltér a hagyományos PDA-któl, képernyője ugyanis a speciális E-ink, vagyis elektronikus tinta nevű technológiát használja.

Papírszerű képernyő - színes fotók kizárva

Ennek előnye, hogy rendkívül kevés energiát fogyaszt használata során, emellett hasonló olvashatóságot biztosít a hagyományos papírhoz - a képernyőn lévő szöveg bármilyen szögből jól látható. Hátránya viszont, hogy a 6 colos, 800x600 pixeles felbontású kijelző csupán 4 szürkeárnyalatot kezel, tehát csak fekete-fehérben képes megjeleníteni a képeket.

Mivel a speciális képernyő nem rendelkezik háttérvilágítással, sötétben ugyanúgy nem lehet olvasni, mint egy rendes könyvet, előnye viszont, hogy akár a tengerparton napozva is lehet olvasni tartalmát - ez viszont a hagyományos képernyőkkel nehézkes. Annak köszönhetően, hogy az E-ink képernyő csupán mindig egy oldal kirajzolásához használ energiát, az eszközzel akár 7500 oldalnyi szöveget is át lehet lapozni egyetlen töltéssel.

Zenét is lejátszik

A Portable Reader alapesetben 64 megabájtos belső memóriájában tudja tárolni a PC-ről feltöltött könyveket. A tárhely Memory Stick vagy SD memóriakártyákkal tovább bővíthető, így akár több könyvespolcnyi szöveget is magával cipelhet az eszközön tulajdonosa.

A Sony e-könyvesboltjában megvásárolt, másolásvédett virtuális kötetek mellett az eszköz hagyományos (TXT, DOC, RTF) szövegfájlok, PDF dokumentumok, JPEG képfájlokat is meg tud nyitni, valamint lejátssza az AAC és MP3 formátumú zenefájlokat. A kütyü honlapok RSS-hírcsatornáiról érkező webes hírek fogadására is képes, ám csak azok megjelenítését engedélyezi, amelyekkel a Sony megállapodást kötött.