Pár éven belül jön a térhatású tévé

Vágólapra másolva!
A BBC híradása szerint a háromdimenziós képmegjelenítésre alkalmas tévékészülékek akár már három éven belül elérhetik a háztartásokat.
Vágólapra másolva!

Múlt heti cikkünkben egy budapesti kiállításon már megszemléltünk két térhatású televíziót, ezúttal egy újabb megoldásról számolt be a BBC. Az Európai Bizottság által is támogatott 3DTV konzorcium vezetője, Levent Onural úgy nyilatkozott, durván három éven belül az otthonokba is eljuthatnak a társaság által fejlesztett első 3D-televíziók. A kétszáz kutatót foglalkoztató intézmény vezetője szerint a sztereoszkópián alapuló térhatású képmegjelenítés az otthoni tévék mellett a mozikat is meghódítja majd. Használatához nem lesz szükség speciális szemüveg viselésére - mint a jelenleg elterjedt megoldások esetében.

Onural beszámolója szerint a konzorcium technológiája lehetővé teszi majd a háromdimenziós kép internetes továbbítását (streamelését), s várhatóan 2008-ra fog befejeződni fejlesztése. Ugyanakkor sztereoszkópiánál látványosabb térbeli megjelenítést biztosító holografikus megjelenítők kereskedelmi forgalomban való megjelenésére a szakember szerint még legalább tíz évet kell várni majd, mások még ezt is optimista becslésnek tartják. A 3DTV által kidolgozott megoldást jelenleg csak prototípusokba építették be, ám a szórakoztatási célok mellett később többek közt hadászati, légiirányítási, illetve egészségügyi alkalmazásra is használható lesz.