Playstation-lapka kerül a szuperszámítógépbe

Vágólapra másolva!
Az amerikai energiaügyi minisztérium megbízásából minden eddiginél nagyobb teljesítményű szuperszámítógépet épít százmillió dolláros nagyságrendű költségvetéssel. A Roadrunner fedőnevű masinában a Playstation 3 játékgéphez fejlesztett Cell processzorokat is alkalmazni fognak.
Vágólapra másolva!

A szaktárca megbízásából kiépítésre kerülő szuperszámítógép a Roadrunner kódnevet viseli, és egy új-mexikói kutatólaboratóriumban fogják elhelyezni. A végső formájában három kosárlabdapályányi helyet elfoglaló szupergép többek közt olyan nukleáris fegyverekkel kapcsolatos kísérletek szimulációjához használják majd.

Forrás: [origo]
A Cell lapka

A Roadrunner szuperkomputer több mint 1 petaflopos teljesítményre lesz képes - vagyis másodpercenként ezerbillió számítási műveletet tud majd elvégezni. Belsejében több mint 16 ezer darab AMD Opteron lapka, illetve hasonló számú Cell processzor lesz megtalálható. Míg az előbbi egy kifejezetten szerverekbe szánt chip, a Cell lapkát az IBM, a Sony és a Toshiba eredetileg az Európában jövő márciusban debütáló PlayStation 3 játékgéphez fejlesztette ki . A processzor speciális kialakítása révén ideálisan alkalmazható a szuperkomputerben, mivel gyorsan képes fizikai számításokat végezni.

A következő generációs szuperkomputert teljes egészében a kereskedelmi forgalomban is elérhető alkatrészekből fogják megépíteni, s a Red Hat Linux operációs rendszer 4.3-as verzióját fogja futtatni.