Vádemelés az érettségis weboldalak ügyében

Vágólapra másolva!
Vádemelési javaslattal adta át a rendőrség az ügyészségenk annak a fiatalembernek az ügyét, aki a 2005-ös érettségi botrány idején weboldalt nyitott, és azt állította: tőle letölthetők a tételek.
Vágólapra másolva!

A weboldalon - ahol nem volt más, mint néhány, az érettségi botrányról szóló cikk linkje - azt ígérte az üzemeltető, hogy egy emelt díjas sms áráért magukat az érettségi tételeket töltheti le a látogató. Az oldal létezéséről szóló hír első ízben egy nappal a vizsgák kezdete előtt, bukkant fel az interneten. A kiemelkedően nagy érdeklődés nyilván az okozta, hogy sok fiatal innen akarta megtudni a másnapi érettségi tételeket.

Mint megtudtuk: több mint félezren küldték el az emelt díjas sms-t, amiből közel 200 ezer forint haszna származott a másokat átverő üzemeltetőnek (az ezer forintos sms-ek árának java a mobilszolgáltatók és az emelt díjas számot üzemeltető vállalkozás pénztárát gazdagította). A rendőrség üzletszerűen, szabálysértési értékre elkövetett csalás vétségének megalapozott gyanújával indított nyomozást még tavaly. Az emelt díjas sms-ek küldőit - telefonszám alapján - azonosították, és valamennyiüktől tanúvallomást vettek fel. A mintegy nyolc vaskos iratcsomóvá terebélyesedett anyagot vádemelési javaslattal küldték meg az ügyészségnek, akik már továbbították is a bíróságra az ügyet.

Az egyik bűn, a másik nem

Ugyanaz a rendőrkapitányság, amely az érettségi idején ötszáz tanút hallgatott meg, egy másik esetben - szintén sms-es visszaélés ügyében - visszautasította a nyomozást, mondván: a történtek a polgári jog hatálya alá tartoznak. A mintegy fél éve történt eset során egy vállalkozás emelt díjas telefonszámról küldött szét sms-eket, melyekben egy személyes hangú felhívásban biztatta az olvasókat visszahívásra - anélkül, hogy akár a hívás tarifáját, vagy akárcsak az emeltdíjasságot megemlítette volna. A megadott számot visszahívók utóbb szembesülhettek azzal, hogy 750 forintért érdeklődték meg miről is van szó.

Az emelt díjas sms-es visszaéléseknek mondhatni hagyománya van, akár a fogadott, akár a küldött szöveges üzenetekről van is szó. Noha a vállalkozások zöme tisztességes, és igény is mutatkozik erre a szolgáltatásra, egy-egy visszaélés többszáz áldozata rosszhírét viszi a szolgáltatásnak. Hiába hoztak létre a mobilszolgáltatók etikai kódexet, ennek tartalmát nem hozták nyilvánosságra, mi több, az ezt aláíró vállalkozásokat sem publikálták - de talán nem véletlenül, hiszen egyikük még régebben szintén egy sms-es átverés kapcsán híresült el. Az érettségi-visszaélés kapcsán történt vádemelés azonban talán legalább a kisstílű, jó hírüket kétszázezer forintért vásárra vivő vállalkozókat készteti jobb belátásra.