ADSL-es tévét tesztel a TVnet is

Vágólapra másolva!
A TVnet augusztus 22-étől száz budapesti ügyfél bevonásával kezdte meg ADSL-internetkapcsolaton keresztül nyújtott televíziószolgáltatásának tesztelését.
Vágólapra másolva!

Az internetszolgáltató "TVtévé" néven fogja bevezetni a piacra saját IPTV-szolgáltatását, amelyen a próbaidőszak alatt huszonöt csatorna műsorát lehet nyomon követni. Az adás ADSL-kapcsolaton keresztül érkezik a lakásokba, s lehetővé teszi a műsok rögzítését minőségromlás nélkül is. Emellett az IPTV-vel olyan extra szolgáltatások is elérhetők, mint az online videotéka, az elektronikus tévéműsor vagy a 24 órás time shifting funkció, amely a TVtévé rendszerében jelenleg tíz csatorna esetében érhető el.

Ez utóbbi azt jelenti, hogy az élő tévéadást a néző bármikor megállíthatja - amíg például kimegy egy teáért -, s visszatérésekor ugyanott kapcsolódhat be a műsorba, ahol azt otthagyta. Az adás pauzálásával ugyan a tévénéző elmarad az élő adástól, ám bármikor áttekerheti a kihagyott percek unalmas részeit, így behozhatja a lemaradást.

Két IPTV, eltérő megoldás

Az ADSL-es tévészolgáltatást várhatóan decemberben fogja beindítani a TVnet Budapesten és 11 vidéki nagyvárosban. Hasonló, ám eltérő műszaki megoldásokat használó IPTV-szolgáltatás bevezetését az [origo]-t kiadó T-Online Magyarország is tervezi még az idén.

Mint az az IPTV-t bemutató korábbi cikkünkben is olvasható: az ADSL-en érkező tévéadás vételéhez speciális beltéri egységre - ún. set-top-boxra - van szükség, ez leginkább egy asztali DVD-lejátszóhoz hasonlító, a televízióhoz kapcsolható eszköz.

Az már biztos, hogy a TVnet tévészolgáltatása esetében a rögzített műsorokat a szolgáltató kiszolgálóin lehet majd tárolni - legfeljebb ötórányi hosszúságban. Ezzel szemben a T-Online szolgáltatása esetében az adás megállításakor az eszköz saját merevlemezére rögzíti a kimaradó képkockákat, s ugyanide kerül mentésre minden felvett film is - kb. 75 órányi filmanyag.

Még nincs ár

Mivel még mindkét társaságnál csupán az újfajta tévészolgáltatás tesztelése folyik, az igénybevétel költségei egyelőre nem ismertek. A TVnet egyelőre annyit közölt, hogy várhatóan háromféle csomagból választhatnak majd az ügyfelek, az adás vételéhez szükséges set-top-boxot ingyen bocsátják majd rendelkezésükre.