Ingyenes városi wifit kínál a Google

Vágólapra másolva!
A Mountain View-ban székelő cég a város csaknem teljes területén elérhetővé tette ingyenes internetszolgáltatását.
Vágólapra másolva!

A városban, ahol a Google cég központja is található, a keresőóriás utcai lámpaoszlopokon összesen 380 darab hotspotot helyezett el, melyek százötven méteres körzetében wifi-képes eszközökkel ingyenesen lehet elérni a világhálót.

A "Google Wi-Fi" nevet viselő, bárki által használható vezeték nélküli hálózat a cég közlése szerint nagyjából Mountain View területének kilencven százalékát fedi le. A MercuryNews.com értesülései szerint a városi wifi-hálózat kiépítése egymillió dollárba, vagyis mintegy 210 millió forintnak megfelelő összegbe került a Google-nak. Ezen az összegen felül a vállalat minden egyes lámpaoszlop használatáért évi 36 dollárt fizet a városnak.

Az ingyenes vezeték nélküli internetszolgáltatás tesztelését ezer felhasználó bevonásával már korábban megkezdték. A wifi-elérési pontokról nagyjából 1 megabit/s-os sebességgel lehet elérni az internetet, a használathoz a Google valamelyi szolgáltatásához regisztrált jelszóval lehet belépni. Bár egy vicces helyi szóbeszéd szerint a keresőóriás azért építette ki a hálózatot, hogy munkatársai bárhol tudjanak dolgozni, egyelőre még nem ismert, pontosan milyen tervei is vannak a Google-nak a wifi-hálózattal.