Ma van a rendszergazdák napja

Vágólapra másolva!
Július utolsó péntekén - idén tehát 28-án - van a rendszergazdák napja. Ezen a napon köszönthetjük azokat, akik rendbentartják hálózatunkat, számítógépünket.
Vágólapra másolva!

Az először 2000-ben - akkor még szűk körben - megtartott rendszergazda-nap ötlete egy Ted Kekatos nevű jóembertől származik (aki persze maga is rendszergazda). Inspirációt egy akkoriban vetített reklám adta, melyben a munkahelyen nyomtatókat telepítő szakembert az ott dolgozók virággal és más ajándékokkal köszöntik. A reklám szerint a bensőséges ünnep apropója az, hogy az ottani szaki HP-nyomtatót telepít, Kekatost viszont felvillanyozta a gondolat, hogy egyáltalán bárki is köszöntse a szakembereket, és felhívást intézett a világ társadalmának nem rendszergazdaként dolgozó részéhez, hogy ünnepeljék meg őket.

Bögrét kösz ne

Ezután a médiahírnévnek és a vállalati rendszergazdák (vagy más néven: sysopok, vagy system operatorok) öntudatosságának függvényében terjedt az ünnep. A rendszegazdai társadalom a kívülállók iránti előzékenységből azt is körülírta, ma milyen ajándékokkal érdemes kedveskedni nekik: elsősorban árammal működő kütyüknek örülnének a legjobban, ami lehet mp3-lejátszó, PDA vagy GPS-berendezés (de szinte bármi, ami elég geek dolog). Legkevésbé a vállalati marketingajándékok vidítanák fel őket, úgysmint egérpad, toll és társaik. A kettő közt azonban elég széles skálán gondolkozhatnak a főnökök, beleértve olyan egyszerű gesztusokat is, mint a kézfogás vagy egy baráti telefon.

Igaz, hogy a rendszergazda-nap nem szerepel az Egyesült Nemzetek Szervezete által hivatalosnak tekintett világnapok között, önmagában ez a tény azonban nem gátolja meg a világ számítógéphez és hálózatokhoz értetlenebb felét, hogy megemlékezzen a kollégáiról.

Csúcsragadozók

Egyébként a rendszergazdák a számítástechnikai guruk családjának a csúcsán helyezkednek el, óriási hatalmuk és befolyásuk van a vállalati eszközök működésére, holtnak hitt számítógépek újraélesztésére és más, sokak szemében varázslatos dologra. Felettük már csak az eszközbeszerzésekért felelős igazgatók állnak, akiknek ugyan névleg nagyobb a hatalmuk, de biztos hiába hívjuk fel őket telefonon, ha valami elveszett(nek hitt) dokumentumot kell előbányászni a gépből, vagy a megsemmisült winchesterünk mélyén rejlő adatainkat szeretnénk visszakapni, mert bizony segítségre csupán a rendszergazdáktól számíthatunk.