Mobilfüggő a britek döntő többsége

Vágólapra másolva!
A brit mobiltelefon-tulajdonosok döntő többsége egy napig sem képes meglenni készüléke nélkül.
Vágólapra másolva!

A Carphone Warehouse nevű áruházlánc megbízásából készült felmérés szerint az Egyesült Királyságban élő mobiltulajdonosok 92 százaléka egy napot sem bír ki úgy, hogy ne használná telefonját. A fiatalabb felhasználók kilenc százaléka függőnek vallja magát - derül ki a BBC beszámolójából.

A tanulmányból az is kiderül, hogy számos hölgy a mobilját egy teljesen más célra is használja: manapság már nem újságjukba mélyednek a nem kívánatos ismerkedési próbálkozásokat elkerülendő, hanem a telefont nyomkodják ehelyett. Ugyanakkor egyre jobban lopják a mobilokat Angliában: nagyjából tízből egy készüléket tulajdonítanak el illetéktelenek, a tolvajlásoknak pedig leginkább a 18 és 24 év közötti tulajdonosok vannak kitéve. A kamerás készülékek viszont hatékony segédeszközt jelentenek a bűnesetek leleplezésében: ha észlelne, a megkérdezett felhasználók fele rögzítene ilyen cselekményeket telefonjával.

Emellett a felmérés szerint a 18 és 24 éves brit fiatalok úgy gondolják, a mobil még a televíziónál is fontosabb. A megkérdezettek háromnegyede véli úgy, hogy illetlenség ebéd vagy vacsora közben telefonálni, míg a vonaton való mobilozást csupán 9 százalék találja nem helyénvalónak. A tanulmány készítői az intim együttlét közbeni mobilhasználatról is érdeklődtek a megkérdezett felhasználóknál: mint kiderült, szex közben csupán 14 százalékuk kapcsolja ki telefonját.