Lightroom: profi képkezelő ingyen

Vágólapra másolva!
Kipróbáltuk az Adobe cég napokban megjelent Lightroom nevű képkezelő szoftverének tesztverzióját: a merőben új szemléletű program gyökeresen megváltoztathatja majd a fotósok életét, bár jelen állapotában még nem tökéletes.
Vágólapra másolva!

Ma már vitathatatlan tény, hogy a digitális fotózás felváltotta a hagyományos technológiát az amatőr és a professzionális felhasználási területeken egyaránt. Az is igaz viszont, hogy erre a váltásra meglehetősen lassan reagáltak a szoftvercégek, amely oda vezetett, hogy ma a legtöbb fényképész több különálló programot használ egyes munkafázisok elvégzésére. Általában más-más programot használnak a felhasználók képeik rendszerezésére, szerkesztésére, vagy például diabemutatók készítéséhez.

Kellő türelemmel természetesen az eredmény tökéletes lesz, ám ezeket a programokat nem kifejezetten fotós szemszögből készítették. Így például az eredetileg grafikusoknak készült Adobe Photoshop használatának elsajátítása sok fotósnaknak komoly gondot okoz, mindamellett rengeteg funkciója kihasználatlan marad.

A nagyobb vállalatok közül elsőként az Apple készített fotósok bevonásával, az ő igényeik szerint megtervezett képszerkesztő alkalmazást. Az Aperture nevű szoftver tavaly ősszel debütált, és fokozatosan kinőve gyerekbetegségeit egyre pozitívabb visszajelzéseket kap a szakmai fórumokon. Sokak számára nagy hátránya viszont, hogy kizárólag Mac OS X operációs rendszer alatt telepíthető, vagyis Windows-verzió nem létezik belőle

Forrás: [origo]

Természetesen nem maradt sokáig konkurencia nélkül az Apple szoftvere, idén januárban az Adobe is bemutatta hasonló termékét, Lightroom néven. A PC-s felhasználók bánatára azonban kezdetben ez a szoftver is csupán Mac rendszereken volt futtatható. A jelenleg is fejlesztési-, illetve tesztelési fázisban lévő alkalmazásnak viszont a napokban kiadták a Microsoft Windows rendszerrel kompatibilis változatát, amelyet ki is próbáltunk.

A regisztráció után ingyenesen letölthető alkalmazás tesztverzióját bárki szabadon használhatja 2007. január 30-áig. Ezzel a lépéssel az amerikai vállalat célja, hogy minél szélesebb közönség számára tegye elérhetővé a terméket, illetve visszajelzéseket gyűjtsön a felhasználóktól, és a vélemények alapján alakítsa ki a végleges verziót, mely a tervek szerint még 2006-ban megjelenik.

A Lightroom újdonsága az ígéretek szerint abban rejlik, hogy a fényképek elkészítése után a teljes feldolgozási folyamatot egyetlen alkalmazásba sűríti, vagyis a fotók katalogizálása, szerkesztése, és nyomtatása mind egy egységes programban kapnak helyet. Ebből kifolyólag kézenfekvőnek tűnt, hogy a tesztelés során egy valós munkafolyamatot végezzünk el rajta.

Telepítés, indítás

A meglepően kis méretű, mindössze hét megabájtos szoftver telepítés után egy ikont helyez az Asztalra, melyre kattintva először egy több részre tagolt képernyő fogad. Az Adobe Lightroom a digitális utómunkát alapvetően négy különálló részre bontja fel, ezek pedig: képkatalogizálás (Library), képszerkesztés (Develop), bemutató készítése (Slideshow), nyomat készítése (Print). A különböző munkafolyamatok között a képernyő jobb felső sarkában található feliratokra kattintva lehet váltani.

Forrás: [origo]

Képkatalogizálás, importálás - Library

Az első indítás után természetesen üresen tátong kezelőfelület, első feladat tehát a fotók importálása a fényképezőgépből, vagy már a merevlemezen lévő könyvtárakból. Talán meglepő, de a képek bevitelére nincs külön gomb a képernyőn, csupán a File menüből érhető el ez a funkció.

Importálás során megadható, hogy a fényképeket eredeti helyükön kezelje, esetleg másolja, vagy helyezze át egy közös adatbázisba. Ezzel kapcsolatban már az elején fontos leszögezni, hogy a fényképeken elvégzett módosítások egy adatfájlban tárolódnak, vagyis az eredeti adatok változatlanok maradnak a Lightroom új technológiájának köszönhetően. Mindez azt jelenti, hogy bátran lehet kísérletezni RAW, TIFF, JPEG típusú fotókkal egyaránt, az eredeti kép mindvégig sértetlen marad.

Következő lépés a fotók rangsorolása, válogatása, melyet kulcsszavak megadásával, illetve csillagozási módszerrel lehet elvégezni. A képeket lapozgatva egytől ötös skálán adható meg, mennyire felel meg az elképzeléseknek az adott fotó, az adott értéket pedig egyszerűen a számbillentyűk lenyomásával lehet rögzíteni.

Gyorsítani kell még

Ekkora már feltehetően mindenkinek feltűnt a Lightroom tesztverziójának egyik szembetűnő hiányossága: az elfogadhatatlan lassúság. Ez különösen annak a tudatában furcsa, hogy a Mac-verzió éppen gyorsaságával nyert meg sokakat. Persze nem szabad elfelejteni, hogy fejlesztés alatt lévő programról van szó, a következő hetekben, hónapokban megjelenő új verziók ezt minden bizonnyal orvosolni fogják.

Forrás: [origo]

A könyvtárban a böngészés mellett egyszerű szerkesztési funkciók is elérhetők a jobb oldali panelen, mint például expozíció, kontraszt, színtelítettség növelése, esetleg csökkentése. Fontosabb azonban, hogy három eltérő módban lehet nézegetni a fotókat: egyes képeket böngészve, tetszőleges fájlokkal összevetve, vagy miniatűrök módban. Természetesen mindezek az opciók a megfelelő ikonra kattintva, vagy billentyűparancsok megadásával érhetők el.

Szintén kiemelendő, hogy az oldalsó panelek egyenként eltüntethetők, tehát ezáltal növelhető a munkafelület. Ezt vagy a képernyő szélein található nyilakra klikkelve lehet megtenni, ennél is egyszerűbb viszont, ha az összes panelt szeretné a fotós ideiglenesen eltüntetni: erre a Tab, illetve Shift+Tab billentyűk szolgálnak.

Képszerkesztés - Develop

A jól sikerült képek kiválogatása után következhet a képkorrekciós munkafázis, melyet a Develop fül alatt lehet megtalálni. Itt a baloldali fülön az előre beállított értékeket lehet alkalmazni a kiválasztott képekre, a jobb oldalt található panelen pedig precíz módosításokra van lehetőség.

Változtatható a színegyensúly, az expozíció, a tónusgörbe, fekete-fehér fotóvá alakítható a fénykép, de szintén itt kapott helyet az élesítés, zajmentesítés, sőt az optikai hibák korrekciója is. Mindez természetesen elengedhetetlen, és rövid megszokás után jól működik is, van azonban egy olyan funkció, melyről külön is érdemes szót ejteni, ez pedig az úgynevezett Split Toning.

Forrás: [origo]

A Split Toning a fényképezés analóg korszakában meglehetősen népszerű volt, ugyanis a fekete-fehér képek színes fotó hatását keltették használatával, manapság egyszerűen a szokatlan színvilága miatt lehet érdekes. A gyakorlati használat a következőképpen zajlik: a kép szürkeárnyalatúvá váltása után a világos, illetve a sötét tónusú részeknek eltérő színeket kell megadni, majd a színtelítettséget ízlés szerint beállítani.

Bemutató készítése - Slideshow

Miután elkészültek a megfelelő módosítások, pár kattintással bemutatót lehet készíteni a Slideshow munkafelületen. A fotók kiválasztása után megadható a kívánt háttér, és felirat, valamint a képvetítés időtartama is. A Windows verzió hátránya, illetve ennek kiforratlanságát jelzi, hogy Macintosh operációs rendszer alatt már hónapok óta jóval fejlettebb funkciók is vannak.

A Lightroom másik verziójában ugyanis zenét is lehet társítani a bemutatóhoz az iTunes használatával, sőt, az elkészült mozgókép a Windows-változattal ellentétben nem kizárólag PDF, hanem Flash, illetve HTML formátumban is elmenthető.

Forrás: [origo]

Nyomat készítése - Print

A nyomtatás is rendkívül egyszerű folyamat, a szoftver automatikusan elrendezi a kiválasztott fényképeket a lapon, a kívánt felosztás szerint. Lehet például oldalanként két képpel kitölteni a nyomatokat, de lehet kontaktmásolathoz hasonló indexprinteket is nyomtatni például fájlnévvel, és a készülési időponttal kiegészítve.

Végszó

Összességében tehát elmondható, hogy egy jól használható, bár némi megszokást igénylő szoftver az Adobe Lightroom Beta for Windows. Ez az első bárki számára elérhető próbaverzió, és ezzel magyarázható talán az is, hogy a Mac változat jóval gyorsabb, és több funkcióval is rendelkezik.

Érdemes mindenkinek kipróbálni, és eljuttatni véleményét a fejlesztőknek, hiszen így remélhetőleg olyan lesz a végleges változat, amely valóban a fotósok igényeihez alkalmazkodik.

Halász Dániel