Az EU újabb bírsággal fenyegeti a Microsoftot

Vágólapra másolva!
Az unió újabb, több mint 400 millió eurós bírságot hajtana be a szoftvercégen, amely még mindig nem teljesítette a 2004-ben rá kiszabott büntetés minden feltételét.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió trösztellenes hatóságának tagjai hétfői ülésükön egyhangúlag emellett szavaztak, hogy bírságolják meg a Microsoftot - adta hírül az AP. A testület tagjai viszont egyelőre csak név nélkül nyilatkoztak erről a sajtónak, mivel a végleges döntés még hátra van.

Régóta húzódik az ügy

A redmondi szoftvercégre még 2004 decemberében szabott ki elmarasztaló ítéletet a trösztellenes hatóságként fellépő Európai Bizottság (EB). Akkor az európai versenyjogi törvények megsértése miatt kiszabott 497 millió eurós bírság megfizetése mellett arra is kötelezték a Microsoftot, hogy adjon ki egy Media Player nélküli változatot a Windowsból, és versenytársai számára adjon át megfelelő dokumentációt az operációs rendszer által használt hálózati protokollokról.

A cég azóta csak részben tett eleget a felszólításnak: Európában kapható a Media Player nélküli Windows, de a bizottság által kért dokumentáció azóta sem készült el. A Microsoft tavaly prezentált ugyan egy vaskos dokumentumot, ám azt Neil Barrett, az EB által felkért szakértő használhatatlannak minősítette. Az informatikus professzor szerint 12 ezer oldalon kellene javításokat eszközölni ahhoz, hogy a leírás elfogadható legyen.

A Microsoft még mentené magát

A késlekedés miatt az Európai Bizottság először tavaly decemberben helyezte kilátásba, hogy maximum napi kétmillió eurós bírságot hajt be a szoftvercégen mind visszamenőleg, mind addig, amíg nem készül el a megfelelő dokumentum. A Microsoft azt ígéri, július 18-ig prezentálja a kért dokumentumot, amelyen jelenleg 300 emberük dolgozik, sokuk éjt nappallá téve, és a vállalat képviselői szerint igazságtalan lenne most kiszabni a bírságot. A szoftvercég képviselői kezdetben azzal védekeztek, hogy nem is volt egyértelmű, mit vár tőlük az EU.

A trösztellenes hatóság viszont azon az állásponton van, hogy a büntetés kiszabásának semmi köze a redmondiak által ígért legutóbbi határidőhöz, mivel a cégnek másfél éve volt arra, hogy elkészüljön a dokumentummal. A Financial Times értesülései szerint a Bizottság július 12-én hoz döntést a bírságról, ezt azonban hivatalos források nem erősítették meg.

Ilyen még nem volt

Ha az EB valóban kiszabja a korábban kilátásba helyezett büntetést, akkor a Microsoft újabb, 418 millió eurós összeget kell, hogy befizessen az uniós kasszába. Egyben ez lenne az első olyan eset, amikor az EU egy korábbi ítélet végre nem hajtása miatt bírságol meg egy céget.