Nyolcvan százalékos a hazai e-kormányzat

Vágólapra másolva!
2006-ban nyolcvan százalékos készültségi szintet állapítottak meg a hazai e-kormányzati célkitűzésekkel kapcsolatban - hangzott el a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) kongresszusán.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió 2003-ban, a hazai elektronikus szolgáltatásokat elemezve 15 százalékos készültségi szintet állapított meg. A 2006-os - egyelőre nem hivatalos mutatószám - eléri a 80 százalékot. A hazánk által is vállalt uniós előírások értelmében, húsz közszolgáltatást és kilenc vállalkozói szolgáltatást kell az interneten keresztül is elérhetővé tenni a felhasználók számára. Ezen belül, a kormányzati portálon ma 88 féle ügyet indíthatnak 33 kormányzati szervezet felé a látogatók.

Mára már 150 ezren regisztrálták magukat okmányirodában, hogy igénybevehessék a kormányzati portál szolgáltatásait - a népszerűség megítélését árnyalja, hogy idén már több tízezernyi vállalkozásnak kötelező is volt regisztrálni, mert adóbevallásukat csak elektronikusan nyújthatták be. Futó Iván, az APEH elnökhelyettese elmondta, hogy nyomtatványkitöltő programjaikkal készült az összes bevallás 80 százaléka, az szja-bevallásoknak pedig 60 százaléka. Összesen 25 ezer szja-bevallás érkezett az ügyfélkapun keresztül (a nyomtatvány-kitöltővel készült bevallásokat kinyomtatva, postán is be lehet küldeni, a 25 ezer szja-bevallás azonban elektronikusan érkezett).

A legsikeresebb e-kormányzati szolgáltatásnak az Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht. rendszere bizonult: ez a felsőoktatási felvételi jelentkezést teszi szinte papírmentessé. Februárban 12 ezer jelentkezés érkezett az ügyfélkapun keresztül, azóta pedig újabb 28 ezer diák - vagyis a jelentkezők egyharmada - használja az elektronikus ügyintézés lehetőségét.