Univerzális Linux készül a mobilokhoz

Vágólapra másolva!
Négy mobilgyártó és két  operátor is tagja annak az új iparági szövetségnek, melynek célja egy olyan telefonos szoftver kifejlesztése, amely a nyílt forráskódú Linux operációs rendszeren alapul.
Vágólapra másolva!

A Motorola, az NEC, a Panasonic, a Samsung, valamint a Vodafone, illetve a japán NTT DoCoMo mobilszolgáltató vállalat egy független alapítványt hoznak létre. Ennek célja egy olyan Linux-alapú mobiltelefonos rendszerszoftver kifejlesztése, amelyet a cégek által gyártott eszközök mindegyikén használni lehet. A megoldás előnye, hogy a fejlesztőknek elég lesz egyetlen platformra elkészíteniük a mobilokra szánt szoftvereket, s az az összes linuxos modellen futtatható.

Bár a mobilgyártók közül többek közt a Motorola is piacra dobott már olyan telefont, melynek szoftvere a nyílt forráskódú Linuxon alapul, de ezek nem egységesek, csak alapjaik azonosak, teljes működésük nem, így a különböző típusokon nem futtathatók ugyanazok az alkalmazások. A szövetség tagjai szerint a közös platformra a korábbinál olcsóbban és gyorsabban lehet szoftvereket fejleszteni, ráadásul a programok tesztelése is egyszerűbb lesz.