Winchester helyett flashmemória mobil PC-kbe

Vágólapra másolva!
A Samsung sérülékeny winchester helyett strapabíró flashmemóriát épít legkisebb hordozható gépeibe.
Vágólapra másolva!

A koreai gyártó a pendrive-okban használt NAND flashmemórián alapuló úgynevezett Solid State Diskkel (SSD) váltja feli a winchestert a legkisebb hordozható modelljeiben - adta hírül az EE Times. Elsőként a Samsung Q1-es utlramobil PC-jét (UMPC) és a Q30-as, 12,1 hüvelykes minilaptopját szerelik fel az újfajta, 32 gigabájtos háttértárral.

Az SSD miniatűr hordozható gépekben való alkalmazását az energiatakarékosság mellett az is indokolja, hogy a mozgó alkatrész nélküli flasmemória sokkal kevésbé sérülékeny, mint a winchester. A Samsung szerint az általa kifejlesztett meghajtó kétszer olyan erős ütést bír ki, mint hagyományos társa, és a gép sérülése (törés vagy elázás) esetén is sokkal könnyebb hozzájutni a rajta tárolt adatokhoz.

A flasmemória háromszor gyorsabban olvassa és másfélszer gyorsabban írja az adatokat, mint a winchester, és a gyártó ígérete szerint a gép operációs rendszerének elindítása nélkül is tud majd diavetítést tartani a fényképekből, vagy le tudja játszani a rajta tárolt multimédiás állományokat. Ez nem újdonság, mivel egyre több multimédiás laptop rendelkezik ilyen funkcióval, de az SSD jóval gyorsabban és kevesebb áramellátással működik ilyenkor is.

Drága játékszerek

Az újfajta készülékek igen borsos áron kerülnek majd forgalomba: az UMPC egyébként sem olcsó, de az SSD-vel szerelt Q1-es 2430 dollárba, vagyis több mint félmillió forintba kerül majd. A Q30-as ultramobil laptop szintén a drágább gépek kategóriájába sorolható, a flashmemóriás változatért pedig 3700 dollárt, vagyis 765 ezer forintot kell majd fizetni.