Szerdán van a távközlési világnap

Vágólapra másolva!
Ma tartjuk - egy 141 évvel ezelőtt megkötött szerződés emlékére - a távközlés világnapját. Hagyományosan ezekben a napokban tartják - hol rászervezve a kitüntetett napra, hol attól függetlenül - a távközlési és internetes konferenciákat, eseményeket.
Vágólapra másolva!

1865. május 17-én Párizsban húsz ország írta alá az International Telegraph Union (ITU - Nemzetközi Távíró Unió) alapító okiratát. Hazánk - a monarchia révén - az alapító tagok közé tartozónak mondhatja magát. A szervezetre azért volt szükség, mert a távírószolgáltatás oly mértékben fejlődött, hogy szükségessé vált nemzetközi megállapodásban szabályozni jövőjét - és a tagországok közti együttműködést. Az unió később megváltoztatta nevét International Telecommunications Union-ra (Nemzetközi Távközlési Egyesületre). Az ITU 1947-ben az ENSZ igazgatásának részévé vált, s 1968 óta az alapítás évfordulóján emlékeznek az első távközlési együttműködés megszületésére - ez a távközlési világnap.

Idén május 20-án rendezi az Informatikai és Hírközlési Minisztérium szabadtéri játékokkal, internetes oktatóprogramokkal, koncertekkel és bemutatókkal fűszerezett rendezvényét a Jövő Házában Szélessávú Internetnap címen. Május 29-én a Krisztina körúti Magyar Telekom székházban pedig az internetes közösségkovácsolók szerveznek Web 2.0 Symposium címen konferenciát.

Csak távközlés - nem internet

Évek óta terjedő tévhit, hogy akár ma, akár holnap ünnepelnénk az "internet világnapját". Nincs nevesítve ilyen világnap - ettől függetlenül persze bárki bármely napon emlékezhet a világhálóra, de május 17-én különösen, hiszen az internet is a távközlés egyik ága. Az ITU a távközlési világnapon évről-évre egy-egy témát helyez fókuszba. Idén az információs társadalom a központi tematika, 2005-ben az információs társadalmon belüli esélyegyenlőség témája volt terítéken. Az internet világnapjával kapcsolatos félreértést az okozhatta, hogy 2002-ben - egyszeri alkalommal - valóban az internet volt fókuszban, ám ahogy a következő évben már más témáról tanácskodtak a szakemberek, úgy múlt el maga az internetnap is.

2001-ben egyébként már civil kezdeményezésre tartottak - szintén egyszeri alkalommal - internetnapot: akkor Michael Tchong, az Iconocast internetes piackutató cég tulajdonosa kívánta felhívni a figyelmet az elektronikus kereskedelemre, és biztatott mindenkit internetes vásárlásra. Öt évvel ezelőtt ezt a napot "Take Back the Net Day"-ként reklámozták. Az igazi és egyszeri internet napot egyébként 2002. május 18-án, egy nappal a távközlési világnap után, tartották - s hogy csavarjunk egyet a történeten: ez a szombat a múzeumi világnapé volt.