Még 48 óra, és bárki kérhet .eu-s webcímet

Vágólapra másolva!
Uniós, vagyis .eu-végű domainnevet tavaly december óta lehet regisztrálni, azonban eddig csak az elsőbbségi jogosultsággal rendelkezők élhettek ezzel a lehetőséggel. Két nap múlva viszont már bárki kérhet ilyen webcímet.
Vágólapra másolva!

A .eu felső szintű domain nevek regisztrációjára 2005 december 7-e óta van lehetőség. A regisztráció első négy hónapos időszakában csak az elsőbbségi jogosultsággal rendelkezők regisztrálhatnak, de az eltelt időszak alatt az Európai Unióban így is összesen 343 000 kérelem érkezett be - adta hírül közleményében az Informatikai és Hírközlési Minisztérium.

Hazánkban a közfeladatot ellátó szervek a mai napig 181 kérelmet nyújtottak be, zömében városi és megyei önkormányzatok, iskolák, kamarák, közintézetek, továbbá 663 védjegy és 1299 cégnév regisztráció iránti kérelem érkezett a nyilvántartó EURid-hez. A folyamat eredményeként 69 hazai kérelmező már aktív domain névvel rendelkezik.

A jogosultságon alapuló előzetes bejegyzési időszak 2006. április 7-én, pénteken 11:00 órakor jár le. Addig még csak a következő jogosulti kör regisztrálhat:

  • közfeladatot ellátó szervek
  • közösségi és nemzeti védjegyjogosultak
  • földrajzi árujelzők és eredetmegjelölések jogosultjai
  • kereskedelmi nevek
  • cégjelzések, családnevek
  • védett irodalmi és művészeti alkotások megkülönböztető címei

Az uniós domainnevekre 14 magyar regisztrátornál lehet kérelmet benyújtani. A jelenlegi, elsőbbségi bejegyzéshez a kérelem leadását követően még 40 nap áll rendelkezésre a jogosultságot igazoló dokumentumok benyújtására.