Új, nagy tárkapacitású memóriakártyák

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hónapban több jelentős gyártó is bemutatta legújabb tárolóeszközeit. A japán Panasonic és Sony, valamint az amerikai SanDisk egyaránt nagy kapacitású termékek kifejlesztéséről számolt be.
Vágólapra másolva!

Legérdekesebb bejelentésnek a Panasonic sajtóközleménye számít, hiszen egy új, 4 gigabájtos SecureDigital HC kártyát leplez le. Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy az SD formátum eredetileg legfeljebb 1 gigabájtos méretre lett tervezve, ezért kénytelenek voltak módosítani a szabványt a tárhely növelése érdekében. Az új specifikáció még nem végleges, ám fizikai mérete megegyezik az elődével. Hátrány viszont, hogy az új eszközöket csupán a kompatibilis SDHC fényképezők képesek felismerni (mint például a Panasonic Lumix L1).

Forrás: [origo]

A Sony ennél kétszer nagyobb, vagyis 8 gigabájtos terméket mutatott be: egy Compact Vault típusú, CompactFlash II kompatibilis kártyát. Az apró merevlemez átviteli sebessége 12 megabájt másodpercenként, s a közlemény szerint 2560 három megabájtos JPEG kép, vagy 320 perc MPEG4 tömörítésű mozgókép tárolására képes. Az USA-ban júniustól kapható 8 gigás Compact Vault ára várhatóan 260 dollár, azaz 55 ezer forint lesz.

Forrás: [origo]

A legtöbb új tárolóeszközt az erre specializálódott SanDisk mutatta be: megújult kínálatában CompactFlash, SecureDigital és MemoryStick Duo szabványú kártya egyaránt található. Az új termékek kivétel nélkül a sebességéről ismert Extreme III-sorozat tagjai. Legnagyobb kapacitású az új 8 gigás CF memóriakártya, mely másodpercenként 20 megabájt átvitelére képes. Ezzel megegyező sebességű az új 2 gigabájtos SD tároló is. Valamivel lassabb, 18 megabájt/másodperc gyorsaságú a MemoryStick PRO Duo termékskála, melyben egy 4 gigás termék biztosítja a legnagyobb tárhelyet. Az Extreme III-sorozat új tagjait márciustól lehet megvásárolni.

Forrás: [origo]