Két évet is kaphatnak majd a német letöltők

Vágólapra másolva!
A jövő év elejétől hatályba lépő új jogszabályok értelmében a két év börtönbüntetést kockáztatnak azok a német internetezők, akik világhálóról illegálisan filmeket vagy zenét töltenek le.
Vágólapra másolva!

A múlt hét csütörtökön elfogadott, ám csak 2007 január 1-jétől hatályba lépő törvény Németországban jelentősen szigorítja az internetes illegális letöltőkre kiróható büntetéseket - adta hírül a Times. Az új jogszabály ugyanis lehetővé teszi, hogy az otthoni felhasználók privát célú letöltését akár kétéves szabadságvesztéssel szankcionálják - hazánkban a hasonló cselekedetet jelenleg nem büntetik.

Emellett a jövő évtől súlyosabb büntetéseket róhatnak ki a bírák azokra is, akik kereskedelmi célból - azaz például továbbértékesítés céljából - töltenek le jogvédett tartalmakat, vagy például kalózszervert üzemeltetnek: rájuk akár ötéves börtönbüntetést is ki lehet majd szabni januártól.

Iparági becslések szerint Németországban évente több mint 20 millió filmet töltenek le az internetről, s számos film még premierje előtt elérhetővé válik a világhálón. A német lemezkiadók is jelentősen megsínylették az internetes kalózok tevékenységét, 1998 óta 45 százalékkal csökkentek bevételeik.

Túl szigorúnak tartják

A rendkívül szigorú törvény elfogadása felháborodást váltott ki a német fogyasztóvédő szervezetek közt, ezek ugyanis úgy vélik, a jogszabály bűnözőként kezeli az átlagos felhasználókat, s ezáltal a tudásalapú gazdaság kialakulásának is gátat képez. Patrick von Braunmühl, a német fogyasztóvédő szervezeteket tömörítő szövetség elnöke úgy véli, nonszensz, hogy a jövő évtől minden családnak amiatt kell aggódnia, hogy vajon mikor kopogtat a rendőrség az ajtón azért, mert a család tinédzser gyermeke letöltött egy filmet az internetről.

Brigitte Zypries, a német igazságügyi miniszter ugyanakkor védelmébe vette a jogszabályt: véleménye szerint természetesen nem céljuk az iskoláskorú letöltögetők tömeges letartóztatása, ugyanakkor a korábbinál nagyobb szigorral sújtanának le azokra, akik premier előtt csereberélnek filmeket a világhálón. Zypries azt is hangsúlyozta, hogy a boltban vásárolt, legális DVD-kről az otthoni felhasználók továbbra is készíthetnek majd privát célra kópiákat.