Elhunyt az első webkereső atyja

Vágólapra másolva!
Paul Flahertyvel 42 évesen végzett szívroham kaliforniai otthonában még március közepén. Legjelentősebb hagyatéka, az AltaVista webkereső idén lesz 11 éves.
Vágólapra másolva!

Az informatikai szakembert március 16-án érte a végzetes kimenetelű szívroham San Francisco közelében található otthonában - közölték családtagjai az AP hírügynökséggel múlt pénteken. Paul Flaherty 42 éves volt. A fejlesztőmérnök legjelentősebb találmánya a webkeresők működését megalapozó weblap-indexelés.

A módszer lényege, hogy a kereső úgynevezett robotokkal (röviden bot), vagyis minden egyes linket sorra megnyitó automatizált szoftverekkel böngészi végig a világhálót, és ennek alapján egy indexet - vagyis egy kereshető adatbázist - állít össze annak tartalmáról.

A legendás webcím: altavista.digital.com

Flaherty kutatómérnökként dolgozott a Digital Equipment Corporation nevű cégnél Palo Altóban, és itt alkotta meg az AltaVista lelkét adó technológiát két kollégájával együtt 1995-ben. Maga a keresőoldal ugyanazon év decemberében indult el, és látogatottsága heteken belül elérte a napi többmilliós szintet.

Akkor még nagyon fiatal volt a világháló, hiszen azt mindössze négy évvel azelőtt alkotta meg Tim Berners-Lee, a svájci CERN munkatársa. A keresőoldal azonnal kulcsfontosságú szerephez jutott a webre feltett információk megtalálásában, mivel a linkgyűjteményeken kívül még semmi nem segítette a netezők dolgát az online anyagok közötti eligazodásban. Az AltaVista kilencvenes években birtokolt egyeduralmát sokáig nem tudták megtörni feltörekvő riválisai: végül az internetes óriáscéggé kinőtt Yahoo, később pedig a Google vette át a piacvezető pozíciót.

Alkotója kiszállt az AltaVistából

Az AltaVistát 1999-ben szervezték önálló vállalattá, az addig a technológiai stratégiáért felelős igazgatóként dolgozó Flaherty pedig 2000-ben vált meg a cégtől, és üzleti tanácsadással kezdett foglalkozni. Halálakor a TalkPlus telekommunikációs szoftvereket fejlesztő cég temékfejlesztési vezetője volt. A fiatalon elhunyt szoftvermérnök a Középnyugatról érkezett a Szilícium-völgybe: Milwaukee-ban született, Minnesotában nőtt fel, és a Stanford egyetemen szerzett elektromérnöki diplomát 1994-ben.