Mobilról kukkolnak a virtuális házigazdák

Vágólapra másolva!
A T-házban már neten jön a tévéadás, a webről kikapcsolható az úgy felejtett sütő, és akár mobiltelefonról is fel lehet kapcsolni a villanyt, hogy a házigazdák jobban lássák, ki van otthon éppen. A Jövő Háza legújabb kiállításának megnyitóján jártunk.
Vágólapra másolva!

Mától látogatható a háztartási high-tech megoldásokat bemutató T-ház kiállítás a Millenáris Parkban, a Jövő Házában. A Magyar Telekom és a Siemens Communications által közösen létrehozott digitális otthont mi is bejártuk a megnyitó alkalmából: a kiállítás egy négytagú család otthonát mutatja be úgy, hogy a képzeletbeli házigazdák csak virtuálisan vannak jelen.

A nappaliba belépve például a családfő videotelefon-üzenete fogadott minket a lakás középpontjában álló, nagy képernyős televízión, amelyen egy IPTV-s set-top box segítségével az interneten keresztül lehet televíziót nézni, műsorokat lehet rá letölteni, de webböngészőként is használható. A szülők azt is beprogramozhatják, hogy a gyerekek milyen tartalmakhoz férhetnek hozzá az eszközön keresztül. Ugyanígy minden egyes helységben más-más családtag bukkan fel az LCD-monitoron, hogy elmagyarázza, mit tudnak az ott kiállított eszközök.

A lakás minden egyes berendezése távvezérelhető: így lehet ki-be kapcsolni a világítást, a riasztót, az egyes háztartási berendezéseket, és webkamerák segítségével bármikor be lehet nézni szobákba. A rendszer elemei az interneten keresztül kommunikálnak egymással, és webes felületről vezérelhető minden, így akár a felhasználók munkahelyi számítógépükről, vagy menet közben laptopról, PDA-ról vagy 3G-s szélessávú mobilkapcsolaton keresztül telefonkészülékükről is elérhetik a lakás kezelőfelületét.

Bármit netre lehet kötni

A SmartHome rendszer lelke egy központi vezérlő, amellyel a háztartási eszközök rádiófrekvenciás kapcsolatban állnak, vagyis kábelezni sem kell hozzá a lakást. A rendszer alkalmazásának csak a fantázia (és a felhasználók pénztárcája) szab határt. Segítségével például a villanykapcsolókra is tetszőleges funkciót lehet beprogramozni, mivel azok nem egyszerűen az áram folyását szabályozzák, hanem a központi vezérlővel váltanak egy rövid üzenetet le- vagy felkapcsoláskor. A SmartHome rendszer megfelelő szenzorokkal kiegészítve automatizálható is. Így kívánság szerint mozgásérzékelők kapcsolhatják le-fel a világítást, a hagyományos termosztát helyett szoftver vezérelheti a fűtést, és a lakás értesítheti is tulajdonosát, ha baj van, például bekapcsolva maradt a sütő, vagy nyitva maradt a vízcsap.

Fotó: Fábián Évi
Videochatben lehet megkérdezni nagyitól a receptet

A T-ház kiállításon elsősorban a szórakozást, a kommunikációt és a kényelmet szolgáló berendezéseket tekinthettük meg. A videotelefonáláshoz minden szobában található webkamerával felszerelt, internetre kötött tévékészülék vagy számítógép, amelyekről akár mobiltelefonra is lehet hívást kezdeményezni, és képkeret helyett is LCD-monitorok lógnak a falakon a családi fotók nézegetéséhez. Ugyan ilyen eszközök nem szerepelnek a tárlaton, de mint megtudtuk, a rendszer gazdájának egészségének megóvásában is segíthet: a hálózatra csatlakoztatott vérnyomásmérő vagy hőmérő a távolból küldhet jelentést a háziorvosnak páciensei állapotáról.

A közeljövő háza

A T-ház kiállítást Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter, Straub Elek, a Magyar Telekom csoport elnök-vezérigazgatója és Dr. Beke-Martos Gábor, a Siemens Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg. A megnyitón elhangzott, hogy az itt kiállított technológiák már mind piacon vannak, de miután alaposabban szemügyre vettük a tárlatot, meg kellett állapítanunk, hogy van még köztük olyan, amire kézzelfogható termék vagy szolgáltatás formájában a magyarországi felhasználóknak még várniuk kell.

Fotó: Fábián Évi
Képkeret helyett LCD-monitorok a gyerekszobában

A 3G-s videotelefon és mobil netszolgáltatás például már tavaly elindult Magyarországon, az internetes (IP) televízió várhatóan ősszel debütál a Magyar Telekomnál, a Siemens SmartHome rendszere pedig részben még fejlesztés alatt áll, és egyelőre nem érhető el hazánkban. Bár erre megvan a lehetőség, még a kiállításon bemutató céllal szereplő konyhai berendezések közül sem kötöttek rá mindent a hálózatra.

Egyelőre luxus

A megnyitón konkrét válasz nem hangzott el arra a kérdésre, mennyibe kerülne egy ilyen enteriőr kialakítása - becslésünk szerint több millió forintba, nem is beszélve az üzemeltetés költségeiről -, de itt nem is ez a lényeg, hanem az élmény. A tárlaton ugyanis egységes rendszerben lehet az újfajta high-tech eszközöket megnézni, és kézbe is lehet őket venni, és mindent ki lehet próbálni. Amellett, hogy mindebből a valóságban ki mennyit engedhet majd meg magának, talán még fontosabb kérdés, hogy mely technológiákra és termékekre lesz majd tényleges igény, vagyis mi válik majd valóban a hétköznapi élet részévé.

(Az [origo] kiadója a T-Online Zrt., amely a Magyar Telekom csoport tagja.)