Élethű játékok egy speciális processzorral

Vágólapra másolva!
Az amerikai Ageia cég PhysX nevű, PC-kbe szerelhető bővítőkártyát dobott piacra, amely jelentősen látványosabbá teszi a megoldást támogató játékokat: alkalmazásával a virtuális környezetben zajló ütközések, robbanások válnak élethűbbé a programokban.
Vágólapra másolva!

A háromdimenziós játékok futtatásához szükséges grafikus gyorsítókártya mellett újfajta hardvereszköz kerülhet a személyi számítógépekbe. Az Ageia nevű társaság olyan speciális gyorsítókártyát - fizikai feldolgozó egységet (physics processing unit) - dobott piacra, amely jelentősen megnövelheti a PC-s játékszoftverek élethűségét.

Forrás: [origo]

A PCI-foglalatba illeszthető bővítőkártya a processzort és a grafikus kártyát tehermentesíti azáltal, hogy maga végzi el például a játékban zajló robbanások, ütközések hatásainak kiszámítását. A speciális gyorsítókártya alkalmazásával a virtuális környezet jóval élethűbbé tehető: alkalmazásával például komplexebb kidolgozású, a valóshoz hasonló mozgású karaktereket, realisztikus környezetet lehet kidolgozni.

Forrás: [origo]
A buborékok úgy viselkednek, akár a valóságban

Emellett az Ageia fizikai gyorsítókártyája látványos vizuális effektusok megjelenítését is lehetővé teszi: a játékbeli karakterrel egy fa vagy bokor mellett elhaladva annak ágai, levelei is elsodródnak. Emellett a programban szimulált robbanások, ütközések sem előre beprogramozott hatást váltanak ki, hatásukat minden esetben egyedileg számítja ki az eszköz: a cég egyik demonstrációjában például egy videojátékbeli teherautót robbantanak fel, s az égő jármű szanaszét repülő darabjai a környezetben is kárt okoznak. Gyakorlatilag a teljes játéktér a felhasználó tevékenységének megfelelően módosul, s a cég ígérete szerint a kártyával nem csupán a játék készítőinek előzetesen letárolt animációit lehet újra és újra megtekinteni, a virtuális világ minden egyes részlete összetörhető, deformálható, vagy akár felrobbantható, s a játékban szereplő objektumok a valós fizikai törvényeknek megfelelően viselkednek.

A társaság tájékoztatása szerint a fizikai gyorsítókártyát használni képes játékszoftverből tavaszig hatféle jelenik meg, de további hatvan program fejlesztésén már dolgoznak. A PhysX-et jelenleg csak a kifejezetten játékosoknak szánt PC-ket gyártó amerikai Alienware és Falcon Northwest cégek, illetve a Dell felső kategóriás számítógépeivel együtt vásárolható meg, májustól azonban meglévő számítógépekhez is megvásárolható lesz nagyjából 300 dollár, azaz 65 ezer forintnak megfelelő összegért.