Picasa 2: színeffektek

Vágólapra másolva!
A Google ingyenes képkezelő szoftverét taglaló cikksorozatunk utolsó részében - a fotószerkesztési lehetőségek után - a szoftverbe épített színeffekteket vesszük sorra.
Vágólapra másolva!

Vidám és hasznos program

Vidám és hasznos képfeldolgozás - hirdeti magáról a Picasa fotóeffekteket tartalmazó szekciója (a program a Szoftverbázisról letölthető). Ha az egyszerűség egyszersmind vidámság is, hát igen vidám eszközökről van szó. A tucatnyi effekt első öt képviselője egyszerű, egygombos alkalmazás, ahol minden a program szépérzékére van bízva. Ha egy színes képből fekete-fehéret szeretnénk csinálni, csak egy kattintás, és kívánságunk máris teljesült. Szerencsére az effektek között olyan is akad, ahol a felhasználónak is van némi beleszólása a végeredménybe. Ilyen az Árnyalás eszköz, amelyről néhány mondatban már volt szó, de rajta kívül további fél tucat effekt várja a kísérletezőkedvűek parancsait. Ezek sorban a következők.

Szaturáció

A színek telítettsége, azaz erőssége állítható be a segítségével. Megnyitva egy Mennyiség feliratú csúszkát kapunk, amit balra húzva csökken, jobbra tolva növekszik a színtelítettség. A művelet elvégzése után a Visszavonás gombbal törölhető a lépés, a jobb oldali Újra gomb pedig a parancs ismételt kiadására szolgál. Használatánál arra kell leginkább figyelni, hogy a túlzott színerősség-növeléssel a színzaj mértéke is nőhet, ami extrém esetben oda vezethet, hogy a képen konfettiesőt láthatunk - azaz színes kis pöttyök lepik el a képet.

Forrás: [origo]

Puha fókusz

Ez az effekt egy manapság nem túl elterjedt fotográfiai szűrőt imitál. A neve angolul center spot. Hatására a középponttól kör alakban kifelé minden tárgy egyre elmosódottabb lesz a képen, és csak a kép középső része marad éles. Nagyon jól kiemelhető vele a főtéma, és elmosható a környezet. Igen jól mutat ez a hatás például portrék esetében, ahol az arc marad éles, környezete pedig homályba borul. Így szoftveresen használva ráadásul megvan az az előnye a hagyományos, objektív elé csavarható üvegszűrőhöz képest, hogy nem csak a képmező közepét hagyja élesen, hanem kijelölhető ez a pont. Erre egy zöld színű szálkereszt szolgál, ami a fotó bármely részére áthúzható, így ez lesz az éles középpont. A bal oldali Méret csúszkával állítható be az elmosás körének nagysága, a Mennyiség csúszka pedig a elmosás erősségét szabályozza.

Forrás: [origo]

Ragyogás

Szintén egy olyan effekt, amelynek hagyományos szűrőváltozata is ismert. Ezek az úgynevezett lágyító szűrők. Érdekessége, hogy egyrészt nagyjából megtartja a kép részleteit és éleit, de egyfajta lágy, elmosott, álomszerű hatást kölcsönöz a képnek, másrészt csökkenti a kontrasztot és ezzel a fotó harsányságát. Nagyon jól használható például romantikusabb hangulatú portréknál, esküvői vagy virágfotóknál.

Ez esetben is két csúszkával állítható be a kívánt hatás. Az Intenzitás a világosabb részek ragyogását emeli, a Sugár pedig a lágy elmosást fokozza. Itt csak a szűrőt jobb irányba tolva kapunk egyre erősebb hatást, balra az eredeti képállapot áll vissza.

Forrás: [origo]

Filterezett FF

Tehát egy effektezett fekete-fehér konvertert kapunk. Miért van erre szükség? Hiszen már találkoztunk egy fekete-fehér szűrővel! Nos, nem ritka a filmes világban, hogy a fehete-fehér filmre fotózók az objektív előtt színes szűrőüvegeket használnak. Ez a szűrő egyes színeket erősít, másokat elnyom, így megfelelően használva drámai fényhatások érhetők el a fekete-fehér filmen. Digitális képek komolyabb fekete-fehér konverziójánál is használnak ilyen effektet, digitálisan. Erre szolgál a Filterezett FF effekt is.

Forrás: [origo]

Egy színskáláról kiválasztható a képzeletbeli szűrő színe, aminek megfelelően más és más hatás érhető el a fekete-fehér képeken. Az alábbi ábrán jól látható, hogy a kék, zöld, sárga és piros szűrőszín kiválasztásával micsoda drámai különbségek mutatkoznak a fekete-fehér képen. Portrénál, ha például szeplőket kell eltüntetni egy arcról, kiválóan működhet a piros szűrő. Ha éppen kiemelésük vagy mondjuk a ráncok mélyítése a cél, egy kék szűrő lesz a megoldás. Tájképeknél nagyon szépen sötétít az ég kékjén egy sárga vagy még inkább piros filter. A fekete-fehér képek teljesen új értelmet nyerhetnek az effekt használatával.

Forrás: [origo]

Fókuszos FF

Hasonló az imént ismertetett Puha fókuszhoz, csak itt nem körkörös elmosás a végeredmény, hanem színtelenedés. Itt is kijelölhető egy szálkereszttel a középpont, amitől kifelé haladva a kép átmegy színtelenbe. A Méret csúszkával az életlenedés körének nagysága szabályozható, az Élességgel pedig az átmenet lágyulása.

Forrás: [origo]

Fok. árnyalás

Azaz: fokozatos árnyalás. Nagyon hasonlít az előző részben bemutatott Árnyalás effekthez, de itt a kép tetején jelentkezik a kiválasztott elszíneződés, és fokozatosan csökken. A fotózásban ez is egy jól ismert effektszűrő. Igen elterjedt a tájképfotózásban, ahol a különböző színű átmenetes szűrőkkel jól kiemelhető vagy megváltoztatható például az ég színe, míg a kép alsó részének színei nem változnak.

Egy sárga vagy vörös szűrővel erősíthetők például a naplemente lángoló színei. Utólag arra is használható, hogy a kiégett, teljesen fehér égboltra egy kis kékséget vigyünk fel. Jól látszik ez az alábbi képen, ahol a kép tetejére felvitt kék átmenet megfelelően imitálja az ég kékjét, míg a fotó alsó felének zöldjeit már nem érinti. Itt is egy színskálából választható ki az árnyalás kívánt színe, és egy szálkereszttel állítható be a pozíciója. Sajnos forgatni nem tudjuk, így csak a függőleges helyzete állítható. A Toll csúszka az árnyalás átmenetét szabályozza, az Árnyék pedig a szín sötétségét.

Forrás: [origo]

Itt a vége

Ezzel végére is értünk a Picasa2 fontosabb képszerkesztő funkcióinak. Meg kell mondanunk, hogy néhány igen hasznos eszközt is megismertünk. Ilyen például a sok profi programmal felérő Finomhangolás funkció, amellyel pillanatok alatt elvégezhető a kép világosságának beállítása, mindenféle görbék és egyéb furcsa nevű eszközök nélkül. De a most bemutatott effektek között is találni olyat, ami egy időhiányban szenvedő, komolyabb felhasználó igényeinek is megfelelhet. Azt sem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mindezért fizetni sem kell, hiszen a Picasa ingyenes. Elég csupán pár percet áldozni a letöltésre, és bárki számára adott a "vidám és hasznos" képfeldolgozás.

Budai Péter
www.digiretus.hu