Halottaikat fotózzák telefonnal a japánok

Vágólapra másolva!
A japán temetéseket rendszerint a mobiltelefonok vakuinak villogása kíséri, mivel a gyászolók előszeretettel örökítik meg így az elhunytat.
Vágólapra másolva!

A japánok fotó- és kütyübolondériája nem kíméli halottaikat sem: a szigetországban mostanra általánossá vált, hogy a temetések, gyászszertartások résztvevői kamerás mobiljukkal megörökítik az elhunytat - adta hírül a Reuters. Amikor a gyászolóknak lehetőségük nyílik egy utolsó pillantást vetni eltávozott rokonuk, ismerősük felravatalozott holttestére, rendszerint előveszik kamerás telefonjukat, hogy fotót is készítsenek róla.

"Az az érzésem, az emberek már nem tartják tiszteletben az elhunytakat, ami visszataszító" - nyilatkozta az új keletű szokással kapcsolatban egy temetkezési vállalkozó. A hölgy egy olyan esetet említett példaként, amikor a gyászolók csoportosan gyűltek egy hamvasztásra előkészített holttest köré, hogy megörökítsék, amíg lehet. "Biztos vagyok benne, hogy ezt az elhunytak semmiképpen sem akarnák így" - tette hozzá.

Mások szerint semmi rossz nincs ebben: a mobilfotók egyfajta modern mementóként szolgálnak, és segítik feldolgozni a gyászt. "Van, aki egész egyszerűen képtelen felfogni egy szerettének elvesztését egészen addig, amíg nem fotózta le a holttestet, és nem mutathatta meg a képet másoknak is. A gyászolók egész egyszerűen csak szoros kapcsolatot szeretnének fenntartani az elhunyttal" - vélekedik a jelenségről egy szociológus.