Ingyen olvasható a neten a titkosításról szóló könyv

Vágólapra másolva!
Virasztó Tamás Titkosítás és adatrejtés című könyvét ingyenesen hozzáférhetővé tette weboldalán a NetAcademia Oktatóközpont. A papírváltozatban pénzért megvehető kötet webes változatának a megtekintéséhez csak egy böngésző és internetkapcsolat szükséges.
Vágólapra másolva!

A társaság gondozásában megjelent kiadványt eredetileg a Google Book Search elnevezésű szolgáltatásán publikálták volna, ám mivel azon egyelőre nem lehet magyar nyelvű könyveket elérhetővé tenni, saját fejlesztésű honlapot készítettek a 400 oldalas szakkönyv böngészésére.

A titkosítási és adatrejtési technológiák iránt érdeklődők a NetAcademia honlapján érhetik el a teljes kötetet, melynek böngészését szabad szavas kereső segíti, ezzel a könyv teljes szövegében lehet megtalálni a kívánt információkat. A könyvesboltokban 4900 forintért kapható Titkosítás és adatrejtés című kötet konkrét példákon keresztül mutatja be a titkosítás fejlődését és a különböző, napjainkban használt algoritmusokat.

Az internet magyar szegletében nemrégiben két másik könyvet is ingyenesen publikáltak kiadói a minden jog fenntartva helyett a néhány jog fenntartva elvét szem előtt tartó Creative Commons (CC) licenc keretében. Az egyik kötet a licencet kiötlő Lawrence Lessig Szabad kultúra című könyve, illetve Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Útközben című kötete. Emellett a Magyar Elektronikus Könyvtárból is letölthető dokumentumfájlként számos klasszikus irodalmi alkotás, de a virtuális könyvtárban külön részleget hoztak létre a CC keretében publikált művek számára is.