Ősszel érkeznek a drót nélküli USB-eszközök

Vágólapra másolva!
Várhatóan már szeptemberben a boltokba kerülnek a boltokba azok az újfajta eszközök, amelyek a hagyományos, vezetékes megoldás helyett drót nélküli USB kapcsolatra lesznek képesek.
Vágólapra másolva!

A vezeték nélküli USB-technológia a jelenleg használatos, vezetékes társához hasonlóan nyomtatók, digitális fényképezők, zenelejátszók, külső merevlemezek s egyéb külső perifériák PC-hez illesztését teszi lehetővé. A Wireless USB esetében az adatok továbbítását a PC-be, illetve az eszközökbe épített apró rádióadók végzik. A fejlesztők szerint az egymástól mintegy 3 méter távolságban lévő eszközök esetében a Wireless USB azonos (480 megabit/s-os) átviteli sebességet biztosít majd, mint a napjainkban elterjedt, vezetékes megoldások leggyorsabbika, az USB 2.0. Amennyiben az eszközök 10 méteres távolságban vannak egymástól, az átvitel sebessége körülbelül a negyedére esik vissza, ennél nagyobb távolságban pedig már nem is fog működni. A későbbi fejlesztések nyomán a tervek szerint akár a maximális átviteli sebsség dupláját is el lehet majd érni a később megjelenő eszközökkel.

A vezeték nélküli USB szabvány kidolgozását végző szervezet egyik vezetője elmondta, az első Wireless USB-t használó eszközök várhatóan külső merevlemezek, digitális kamerák és printerek lesznek, a későbbiekben azonban külső DVD-írókban, szkennerekben, mobiltelefonokban, PDA-kban is alkalmazni fogják. A szabványt kidolgozó szervezet nemrégiben jelentette be, hogy kidolgozta a szabványban használatos hitelesítési megoldást, amely biztosítja majd, hogy egy adott PC-hez valóban csak azok az eszközök kapcsolódhassanak vezeték nélkül, amelyeket a PC tulajdonosa csatlakoztatni is akart.

Forrás: [origo]
Még elterjedtebb a drótos USB

A már több éve piacon lévő, hasonló funkciókat biztosító Bluetooth technológia vetélytársának tekinthető, ám annál gyorsabb adatátvitelt biztosító Wireless USB segítségével egyszerre akár 127 külső eszközt is csatlakoztatni lehet a számítógéphez. Használata nagyban azonos lesz a Bluetoothéveal: a külső eszköz vezeték nélküli csatlakoztatásához a PC-n egy számkódot kell begépelni, a kapcsolat csak ezt követően létesül. A Wireless USB a Wi-Fi vezeték nélküli internet-elérési technológiától eltérően nem a 2,4 gigahertzes, hanem a 3,1-10,6 gigahertzes frekvenciatartományt használja majd működéséhez, s a fejlesztők ígérete szerint ennek köszönhetően nem fog zavarni egyéb rádióhullámú kommunikációs technológiákat, s használata is kisebb energiát igényel majd. A bevezetés első időszakában a Wireless USB feltehetően opcionális bővítőkártyaként lesz elérhető a PC-kben, széles körű elterjedését követően azonban a számítógépek ugyanolyan standard részévé válik, amilyen ma a hagyományos USB-csatlakozó.