Kompakt kamera tapogatható képernyővel

Vágólapra másolva!
A Sony új érintőképernyős fényképezője csupán korlátozott manuális állítási lehetőségeket biztosít, képminősége azonban kiváló, és külső megjelenésére sem lehet panasz.
Vágólapra másolva!

Első ránézésre a Sony DSC-N1 egy szokásos ultrakompakt digitális gépnek tűnik, amely a gyártó hagyományait figyelembe véve valójában nem meglepő, hiszen a japán vállalat elsősorban apró méretű termékeiről ismert a fotós piacon. A Sony N1 azonban több, mint egyszerű digigép: a hátoldalára szerelt hatalmas kijelző érintésérzékeny borítással van ellátva, így nem csupán a megszokott nyomógombokat váltja fel, hanem akár rajzolásra is használható.

Az N1 külső kialakítása eltér a Sony T-sorozatú ultravékony modellekétől. A váz szinte teljesen fémből készült, így meglehetősen strapabírónak látszik, probléma egyedül az akkumulátort fedő ajtóval lehet: ezt sajnos műanyagból készítették. Az érintőképernyős kivitelnek köszönhetően alig található gomb az N1-en, és annyira csupasz a gép hátoldala, hogy szinte spártainak mondható. Az új fényképező tömzsibbnek tűnik a T-sorozat eszközeinél, mégis könnyen zsebrevágható: vastagsága mindössze 2 centiméter.

Forrás: [origo]

Fogás és kezelés

A Sony 8 megapixeles fényképezője az ultrakompakt kategóriában jellemző trendet követve nem kapott markolatot, próbáink során azonban ennek ellenére egyszer sem volt gond a csúszósságával. Zavaró lehet viszont, hogy - jellegéből adódóan - a rendkívül nagy méretű érintőkijelző elkerülhetetlenül ujjlenyomatos lesz használat során. Táskából vagy tokból elővéve ugyanis a képernyőt mindenképpen meg kell fogni, mert gyakorlatilag a masina teljes hátoldalát elfoglalja, ráadásul a beállításokat is kizárólag ezen keresztül lehet elvégezni. Fotózás során szükség esetén egy kézzel is lehet használni, de ilyenkor csupán a zoomoló billentyűt és az exponálógombot lehet kényelmesen lenyomni. Komolyabb beállításokhoz, képek visszanézéséhez vagy videómódra váltáshoz már két kézzel kell fogni ezt az apró gépet.

Alapszintű optika gyors élességállítással

A Sony N1 egy háromszoros optikai zoomos, F2,8 - F5,4 fényerejű Carl Zeiss Vario-Tessar objektívet kapott. A lencse gyújtótávolsága ennek megfelelően 7,9-23,7 milliméter, mely kisfilmes értékekre átszámolva 38 - 114 milliméteres tartománynak felel meg. Az objektív körül keresve sem található menetes gyűrű, így különféle előtétlencsék sem csatlakoztathatók vele, bár ez ebben a kategóriában ma még nem is elvárás. A minimális fókusztávolság tele állásban 34 centiméter, nagylátószögnél pedig 6 centiméter, mely körülbelül átlagosnak mondható.

Bekapcsoláskor relatív gyorsan, 1,6 másodperc alatt tolódik ki csukott helyzetéből a Zeiss-optika. A lila elszíneződést okozó kromatikus aberráció és a torzítás még nagylátószögnél sem jelentős, ahogy ez a tesztképeinken is látszik. Az élességállítás a Sony egyik erőssége: nagylátószögnél rendkívül gyors és pontos, bár tele állásban működése valamelyest lassabb. Rossz fényviszonyok között nem jelentett problémát az N1-nek a helyes fókusz beállítása, mivel sötétben az objektív mellett található segédfény is segíti a fókuszálást.

Forrás: [origo]

Hatalmas érintőképernyő ujjlenyomatokkal

Talán legérdekesebb tulajdonsága az N1-nek a 3 collos, nagy felbontású LCD a gép hátoldalán. Optikai keresővel ugyan nem rendelkezik az új eszköz, a 230 ezer pixel felbontású monitor a teszt során minden szituációban jól használható képet adott. Kültérben nagyon szép képe van, de belső terekben, gyenge fényviszonyok között is megfelelően látható, ilyenkor ugyanis automatikusan kivilágosodik, s az sem mellékes, hogy a masina menüje a magyar nyelvet is támogatja.

Igazi különlegessége azonban nem a méretében rejlik, hanem abban, hogy érintésre érzékeny a felülete. A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy majdnem minden funkció eléréséhez a képernyőt kell használni. A nyomkodást kézzel, vagy a mellékelt furcsa alakú eszközzel lehet megtenni. A hazai képviselettől sajnos ez utóbbit nem kaptuk meg, így csak a szabadkézi módszert tudtuk kipróbálni. Mindez azonban nem von le az N1 használati értékéből, mert a gyárilag mellékelt műanyag lapocska nem tárolható a fényképezőgépben, a gépet birtoklók zöme tehát valószínűleg hamar elvesztik, vagy eleve nem is használják.

Az érintőképernyő használatát nehéz megszokni, lassan oldódik a berögződés, miszerint az LCD kijelzőre vigyázni kell, lehetőleg nem szabad kézzel hozzányúlni. Az N1-et folyamatosan meg kell tapintani, és ez a fent említett kellemetlen érzésen kívül azt eredményezi, hogy felülete rövidesen ujjlenyomatoktól foltos lesz.

Forrás: [origo]

Extra funkciók

A Sony N1 érintőképernyője a menü állításán és a képkomponáláson kívül még két hasznos funkcióval rendelkezik. Képnézegetés közben a fényképekre rajzolni, írni, festeni lehet. Ez a konkurencia újabb típusainál is megtalálható, szerintünk azonban nem több ügyes reklámfogásnál, valódi képszerkesztésre, rajzolásra egyáltalán nem alkalmas.

Hasznos lehet viszont hobbifotósoknak a másik extra szolgáltatás, a diavetítő funkció. Ennek lényege, hogy az összes elkészült fényképet automatikusan albumba rendezi a gép, az utoldó ötszáz képet pedig rögzíti egy elkülönített 26 megabájtos tárolóhelyre. A 640x480 pixeles felbontású képeket zenével és áttűnési effektekkel tarkítva lehet ismerősöknek bemutatni.

Mozgóképfelvétel, memóriakártyák

Az új zsebgépet videofelvételi lehetőséggel is ellátták, ám ennek képességei sajnos igencsak korlátozottak. A specifikáció szerint MPEG Movie VX Fine elnevezésű, 640x480 pixeles felbontású, 30 kép/másodperc sebességű videofelvétel rögzítésére képes a fényképezőgép a memóriakártya teljes kapacitásáig. Az igazság azonban az, hogy mindez csupán Memory Stick Pro Duo memóriakártya esetén érhető el. Egyetlen 1 gigabájtos Pro Duo eszközre körülbelül 12 perc mozgókép rögzíthető. Ennél gyengébb kártya, vagy a beépített memória esetén csupán 16 kép/másodperc sebességgel működik a felvétel.

Beépített tárolóként egyébként 26 megabájttal szerelték az N1-et, erre mindössze hat darab teljes felbontású fénykép fér el. Bővíteni tehát mindenképpen kell, ez a Sony által favorizált Memory Stick Duo kártyákkal lehetséges.

Forrás: [origo]

Végszó

A jelenleg bruttó 107 ezer forintért kapható Sony DSC-N1-ről tehát összegzésképpen elmondható, hogy egy stílusos, minőségi kialakítású ultrakompakt fényképezőgép, mely egyedi tulajdonságokkal rendelkezik. A 8 megapixeles érzékelővel ellátott termék legfontosabb jellemzője a hátlapon lévő hatalmas érintőképernyő. Ennek használata során tetszett a jó felbontás és a nagy méret, sokaknak azonban szokatlan lehet az, hogy kézzel kell tapogatni a kijelzőt. Ezzel kapcsolatos a hátrány: az ujjlenyomatokra rendkívül érzékeny kivitel.

A napfényben gyorsan fókuszáló fényképező képminősége az automata expozíciós üzemmódban meggyőző volt, beltéri, műfényes környezetben viszont az átlagosnál rosszabb színeket produkált. Az N1 sajnos csak Memory Stick Duo memóriakártyákkal használható, de a szokásosnál több fotó készíthető vele egyetlen töltéssel, diavetítő funkciója pedig elég látványos.

Halász Dániel