Államilag elismert szakma lett a webmesterség

Vágólapra másolva!
Önálló szakmává nemesült a webmesterség Magyarországon: az új országos képzési jegyzék 2006-tól már szakképzett munkaerőként tartja számon a végzett honlapgazdákat.
Vágólapra másolva!

A webmester és a webprogramozó is szerepel az új országos képzési jegyzékben (OKJ), így már önálló szakmaként is űzhető ez a két, évek óta létező, ám eddig hivatalosan el nem ismert foglalkozás. A webmester és -programozó képzés a jegyzék szerint 2 éves vagy 2 ezer órás lesz, s míg a webmesterséget az informatikai rendszergazdák választhatják majd úgynevezett elágazás-képzésnek, a webprogramozó önálló szakma lesz.

Mint a Nemzeti Szakképzési Intézet munkatársa, Menyhért Anikó lapunknak elmondta: mindkét képzést érettségizettek választhatják emelt szintű képzésként, azaz gyakorlatilag a középiskola elvégzése után két évet kell rátanulni az áhított végzettséghez. Mivel a képzési jegyzék hatályba lépésének dátuma még nem világos - vagy idén április 1., vagy szeptember 1. várható -, így egyelőre nem tudni, hogy a középiskolák, illetve oktatási műhelyek mikor hirdetik meg a webmesteri és -programozói szakokat.

Utoljára 2002-ben merült fel, hogy a képzési jegyzéket az informatikai ágazat friss szakmáival is bővítsék - akkoriban például a webdesignerek állami elismeréséről is szó esett - az azóta eltelt négy évben azonban ezek a szakmák mellőzöttek maradtak, csak az OKJ teljes átstrukturálásával bővülhetett ezekkel a képzésekkel.

Webmesteri tanfolyamokat eddig is indítottak különböző vállalkozások, a tanfolyam végén azonban nem kaphattak a diákok államilag elismert papírt képzettségükről. A programozók számára pedig a felsőoktatás kínált lehetőséget a webes programozási nyelvek elsajátítására. A webes programozók elsősorban egy-egy összetettebb weboldal létrehozásában működnek közre (például online újságok, webáruházak), a webmesterek pedig az oldalak karbantartásáért felelnek.