Kodak: új fényképezők és fotópapírok

Vágólapra másolva!
A jövő vasárnap kezdődő, Floridában rendezett nemzetközi fotográfiai vásár előtt jelentős sajtóközleményt tett a Kodak, amelyben új fényképezőkön és fotópapírokon kívül szoftvereket illető együttműködésről is beszámolt.
Vágólapra másolva!

A Kodak bejelentése négy fő témakört érint: fényképezőket, tintasugaras nyomtatókkal használható papírokat, profi fotópapírok, illetve szoftveres megoldásokat. A digitális fényképezőgépeket illetően négy új EasyShare terméket mutattak most be a gyártó: ezek közül három 5 vagy 6 megapixeles érzékelővel, és háromszoros optikai zoomot biztosító objektívvel rendelkezik. A csúcsmodell a 6 megapixeles, tizenkétszeres stabilizált optikai zoomos EasyShare Z612, amely manuális beállításokat is kapott. Az új digigépek április és június között jelennek meg a boltok polcain az USA-ban, áruk 199 és 399 dollár, azaz 42 ezer és 84 ezer forint közti sávban mozog majd.

Forrás: [origo]
Kodak V603s

A Kodak szintén leleplezte a tintasugaras nyomtatáshoz szükséges papírok teljesen új skáláját: az új porózus technológiának és az áttervezett termékskálának köszönhetően a gyártó egyszerűbb printelést ígér. Mostantól három termékcsoport kapható, minőségük szerint csoportosítva: Kodak Ultra Premium Photo, Kodak Premium Photo, és Kodak Photo. A megkülönböztetést a csomagoláson található színkód segíti, ez sorrendben: arany, ezüst, és bronz. A sajtóbejelentés beszámol egy új, professzionális portré- és esküvői fotósoknak szánt Endura fotópapírról is. Ennek érdekessége a hosszú élettartam, és a 10 százalékkal megnövelt gamut, amely a gyakorlatban szélesebb reprodukálható színspektrumot jelent. A fotópapír érzékenységét növelték, így az előhívó laboroknak kevesebb vegyszerre és energiára van szüksége a levilágításnál, ezáltal pedig növelhető a berendezések élettartama.

Forrás: [origo]
Kodak Z612s

Kiemelendő még a szoftvereket érintő hír: a Kodak és a Bibble Labs nevű képfeldolgozó vállalat megállapodást kötött technológiáik megosztásáról. A Bibble a digitális negatívok, vagyis a RAW fájlok kezeléséhez készített szoftveréről ismert. A jelenlegi együttműködés alapján a Bibble megkapja a Kodak ColorFlow színkezelő rendszert, cserébe viszont átadja az általa kifejlesztett RAW-manipulaló szoftver feldolgozó modulját. A csere jelentősége, hogy a jövőben a fotólaborokban közvetlenül a digitális negatívokról készíthető nyomat, az előzetes JPEG/TIFF-konverzió igénye nélkül.