Gates leszámolna a titkos jelszavakkal

Vágólapra másolva!
A Microsoft olyan internetes azonosító-technológián dolgozik, amely szükségtelenné tenné a hagyományos, felhasználónév-titkos jelszó páros használatát.
Vágólapra másolva!

A Windows Vistát már az InfoCard szoftverrel szállítja majd a Microsoft, amely automatikusan végzi el a felhasználó személyazonosságának igazolását az interneten, és a technológia az XP-hez is elérhető lesz - mondta el Bill Gates az RSA biztonságtechnológiai konferencián a CNet beszámolója szerint. Az új rendszer a főleg a vállalati hálózatoknál használt kártyás azonosítást is támogatja majd (ilyenkor a jelszó megadása mellett egy chip- vagy mágneskártyát is le kell olvastatni a géppel).

A Microsoft vezére szerint a jelszó a leggyengébb láncszem az informatikai biztonság terén, és idővel szükségtelenné válhat. Az InfoCard alkalmazás a felhasználó számítógépén tárolja majd a különböző rendszerekbe való belépéshez és az online tranzakciókhoz szükséges adatokat. A felhasználó személyes adatait, vagyis azonosítóját, jelszavát, bankkártyaadatait viszont nem kell majd kiadnia az interneten keresztül, mivel a távoli szolgáltatók az InfoCard virtuális "felmutatása" alapján végrehajthatják a kért műveletet - legyen szó akár egy csevegő- vagy levelezőprogramba való belépésről vagy online vásárlásról.

A Microsoft korábban már próbálkozott egységes webes azonosítórendszer kialakításával: ez volt a .Net Passport, vagyis netes "útlevél". Ennek segítségével egyetlen bejelentkezés után lehetet igénybe venni a Passportot támogató szolgáltatásokat, viszont a technológia a Microsoft szerverein tárolta a felhasználói profil leírását, míg az InfoCard a PC-n őrzi majd azokat.