Bélyegméretű a 12 gigás winchester

Vágólapra másolva!
 A barcelonai 3GSM Világkongresszuson két gyártó is előrukkolt saját fejlesztésű miniatűr merevlemezével, melyek 8, 10 és 12 gigabájtnyi adat raktározását teszik lehetővé.
Vágólapra másolva!

Az adattároló eszközöket gyártó Seagate és Cornice cégek egyaránt a korábban Cannes-ban megrendezett éves mobiltelefonos kongresszusra időzítette új minimeghajtóinak bemutatását. A Seagate többek közt hordozható videolejátszókba, illetve egyéb mobil eszközökbe szánt háttértárolója nagyjából akkora, mint egy postai bélyeg, mindössze 3 centiméter széles, 4 centiméter hosszú, és 12 gigabájt adatot tud tárolni. A vállalat tájékoztatása szerint a társaság korábbi miniwinchestereinél 23 százalékkal kisebb méretű az új típus, energiafogyasztása pedig 30 százalékkal alacsonyabb az elődöknél, ami a hordozható eszközök esetében fontos tényező.

Forrás: [origo]
A Seagate miniwinchestere

A Cornice cég fejlesztését mobiltelefonokba szánja miniatűr merevlemezét: a Dragon Series típusjelzésű modelleket a cég egyelőre 8 és 10 gigabájtos változatban kínálja. A Samsung i300-as jelű okostelefonjába a meghajtó egy korábbi, 3 gigabájt kapacitású változatát építette be, a készüléket szintén kiállították a rendezvényen. A mobil eszközökben való alkalmazás érdekében mindkét új merevlemezt ellátták olyan védelemmel, amely érzékeli, ha az eszköz zuhan, s ilyen esetben pedig parkolóállásba helyezi a winchester olvasófejeit, így előzve meg a nagyobb sérüléseket.