BitTorrentes videotéka indul Angliában

Vágólapra másolva!
A legnagyobb brit netszolgáltató a BitTorrent fájlcserélővel működtetné online videotékáját.
Vágólapra másolva!

Az NTL, az Egyesült Királyság legnagyobb szélessávú internetszolgáltatója a BitTorrent fájlcserélő-technológia segítségével terjesztené pénzért letölthető filmjeit - adta hírül a CNet. A cég szerint a megoldás olcsóbb lenne, mint a hagyományos letöltési módszerek, és az NTL hálózatának forgalmának nagy részét már eddig is a torrentes letöltések tették ki.

A BitTorrent elsősorban nagy méretű fájlok, így például mozifilmek gyors letöltését teszi lehetővé, mivel a fájlcsere minden résztvevőjének hálózati kapacitását kihasználja. A legtöbb felhasználó éppen ezért kalózkodásra használja a fájlcserélőt, de egyes szoftverfejlesztők - például Linux-disztribútorok - is terjesztik így termékeiket.

A fájlcserélőben rejlő lehetőségeket az internet- és egyéb online tartalomszolgáltatók viszont mindeddig nem használták ki, így a brit egyezség lehet az első lépés a technológia ilyen területen való elterjedéséhez. Az NTL áprilisban indítja el az újfajta szolgáltatás tesztüzemét, amely a nyár folyamán is zajlik majd.