Alapvető fogások a Picasával (1. rész)

Vágólapra másolva!
A Google Picasa 2 nem csak kiváló képnézegető és katalogizáló szoftver, de emellett fotószerkesztő képességei is figyelmet érdemelnek. Nem kell természetesen profi képességekre gondolnunk, de a Picasa 2 nem is hivalkodik ilyesmivel: egyszerűen kezelhető, alapvető funkciókat ellátó, érdekesen animált felületű szoftver.
Vágólapra másolva!

A szoftver képszerkesztőjének aktiválása nagyon egyszerű. A szerkeszteni kívánt fotó előnézeti képén duplán kattintva megkapjuk nagyított változatát, a képernyő bal szélén pedig a fotószerkesztő menüt, hét egyszerű fotójavító funkcióval.

Ezek segítségével saját képkivágás készíthető, kiegyenesíthető a furcsán dőlő horizont, eltávolítható a vörösszem, vagy beállítható a megfelelő kontraszt, világosság és színegyensúly. Némelyik funkció teljesen automatikus, működésüket nem lehet befolyásolni, mások adnak néhány egyszerűbb beállítási lehetőséget a felhasználó kezébe, amelyekkel pontosabbá tehető a végeredmény. Közülük az első három szerkesztési parancsot, a Képkivágás-t, Kiegyenesítés-t és Vörösszem-et tekintjük át a következőkben.

Képkivágás

A menüpont neve magáért beszél: egy kép fontosabb részleteit lehet kivágni segítségével, így ki lehet emelni egy hangsúlyosabb részletet, vagy szükség szerint le lehet csapni vele a kép széleit. Használata legalább olyan egyszerű, mint a neve. A Képkivágás gombra kattintva három előre meghatározott méret és egy Kézi lehetőség választható. A meghatározott méretek (10x15, 13x18, 20x25) kiválasztásával az elterjedtebb oldalarányokra (3:2, 3:4, 4:5) méretezhető a kép.

Forrás: [origo]

A képkivágás kiválasztásához a fotóra kell kattintani, majd az egérgombot nyomva tartva beállítani a kívánt részlet keretét. A fenti méreteket választva az oldalarány mindig állandó, csak a kivágás méretét határozhatjuk meg. A Kézi lehetőség-et választva tetszőleges oldalarányt és méretet lehet megadni, a kijelölt területen belül kattintva és az egérmutatót húzva pedig bárhová átpozicionálható a kijelölt terület. Utóbbi funkció természetesen a meghatározott méretek esetében is működik.

Forrás: [origo]

A Forgatás gombbal változtatható meg a kivágás álló formátuma fekvővé, vagy fordítva. Ez a gomb a Kézi méretezés-t választva nem használható, hiszen itt szabadon jelölhetjük ki, hogy a kivágás álló vagy fekvő legyen. Az Előnézet gombbal a képkivágást tekinthetjük meg a felesleges részek nélkül, míg a Törlés gomb a kijelölőkeret eltüntetésére szolgál. A képkivágást az Alkalmaz gombbal lehet engedélyezni, a Mégse gomb pedig bármiféle beavatkozás nélkül visszaléptet az alapvető javítások főmenübe.

Kiegyenesítés

Ez a funkció a képdőlés korrigálására alkalmas, ami például épületeknél, vagy tájképfotóknál lehet zavaró. A szoftver egy finom segédhálót helyez a képre, amihez annak egyeneseit igazíthatjuk (ez persze nem lesz rajta a kész fotón). A képmező alján egy kétirányú csúszkával és két gombbal módosítható a kép dőlésszöge. Sajnos ez a funkció finomabb beállításokat nem engedélyez. A dőlést kizárólag szemre, a négyzetháló alapján igazíthatjuk, mindkét irányban nagyjából 10-10 fok elforgatással, és nincs lehetőség pontos számérték megadására.

Forrás: [origo]

Ez nem is lenne nagyobb baj, hiszen gyorsan és viszonylag pontosan beállítható. Ami a nagyobb probléma, hogy az elforgatásnál a szoftver automatikusan átméretezi a fotót, hogy ne maradjanak üres képszélek - szerencsésebb lenne, ha ezt a funkció ki lehetne kapcsolni. A dőlést szabályozó csúszka melletti két gomb a szokásos funkciókat látja el: az Alkalmaz feliratúval az elforgatást engedélyezzük, a Mégse pedig beavatkozás nélkül "visszarepít" a főmenübe.

Vörösszem

A vakuval készült portréfotókon megjelenő vörösszem a kompakt gépek mumusa. Viszonylag gyakran találkozni vele, hiszen főleg az objektív és a vaku közelsége okozza. Sok fényképezőgép saját, belső szoftverével igyekszik kiszűrni ezt a kellemetlen jelenséget, de ha ilyesmit a gép nem tud, akkor marad a képszerkesztés.

Forrás: [origo]

Szerencsére a Picasa nem követel tőlünk különösebb szakértelmet ezen a téren. Az egérmutatóval húzott téglalappal mindkét szemen kijelöljük a piros részt, a program pedig automatikusan eltávolítja azt a képről. Makacsabb vörösszem-hatás esetén a művelet akár többször is megismételhető. A Törlés gombbal vonható vissza az eltávolítás, az Alkalmaz gombbal pedig engedélyezhető. A Mégse gomb a főmenübe vezet minket.

Visszavonás

Végezetül szólnunk kell a műveletek visszavonásáról, vagy újra alkalmazásáról. Az Alapvető javítások menü alján található bal gomb szolgál az előző művelet(ek) - például a vörösszem eltávolítás - visszavonására, a jobb oldali gombbal pedig újra elvégezhető a visszavont parancs.

Legközelebb az Alapvető javítások maradék (automata) funkcióit, valamint a Telítettség beállítását mutatjuk be.

Budai Péter
www.digiretus.hu