Tömzsi kamera átlagfelhasználóknak

Vágólapra másolva!
A 4 megapixeles Canon PowerShot A520 automata és manuális beállítási lehetőségeket kínál alacsony áron, élességállítása viszont lassú.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb fényképezőgép-gyártója évekkel ezelőtt, még 2001 elején mutatta be az A10-et, a PowerShot sorozat első sikeresebb darabját, ami az elmúlt években több ráncfelvarráson esett át. A most tesztelt modell tudását tekintve a 4 megapixeles PowerShot A85 típus utódjának tekinthető, bár külső megjelenése módosult az elődhöz jépest. A változtatásokat illetően már az elején érdemes leszögezni, hogy inkább apróbb alakításokról, mintsem átfogó újításokról van szó. A fényképező képfelbontása megegyezik elődjével, az optika átfogása viszont megnőtt, így az új Canon már négyszeres zoommal rendelkezik.

Külső kialakítás

A PowerShot A520 műanyag külső borítást kapott, használata során mégis pozitív benyomásokat szereztünk róla: masszívnak és precízen összerakottnak tűnik, a markolatnak köszönhetően pedig egy kézzel is kényelmes a fogása. Ez utóbbi kialakítása ugyanakkor nem a legszerencsésebb, ugyanis nem elég mély, amely a nagyobb tenyerű fotósoknak okozhat gondot. A legtöbb kezelőszerv különösen nagy méretű, és a fényképező jobb oldalán található, így szinte csak akkor szükséges két kézzel tartani a gépet, ha a menürendszerben kell valamit beállítani. Az A520-ast kabátzsebben lehet igazán praktikusan tartani, méreteit tekintve mégis kompaktnak mondható, tekintve, hogy elődjéhez képest 13 százalékkal kisebb és 20 százalékkal könnyebb lett.

Forrás: [origo]

Nagyobb lett a zoom

Az új Canon optikája kisfilmes értékekre átszámítva 35 - 140 milliméteres gyújtótávolságot biztosít, ez más szóval négyszeres zoomátfogást jelent. Az objektív nagylátószögnél az átlagnál nagyobb fényerejű és kisebb a torzítása (nem jelentős az ilyenkor gyakori "hordósodás"), tele állásban viszont sajnos hagy kívánnivalót maga után: ugyan nem torzít, de a fényereje csupán f5,5, ezért rossz fényviszonyok között nehezen használható és az élességállítás is akadozik. Igényesebbek egy adapter segítségével 52 milliméter átmérőjű szűrőket, illetve tele és nagylátószögű előtétet csatlakoztathatnak rá.

Az A520-as hátoldali LCD kijelzőjének átmérője 1,8 coll, felbontása pedig 115 ezer képpont, s a rögzített kép megközelítőleg 100 százalékát mutatja. Erős napsütésben rendkívül nehezen lehet használni, sötétben viszont automatikusan kivilágosodik. A digitális monitor mellett optikai keresővel is rendelkezik a fényképező, ez azonban a konkurenciához hasonlóan rossz minőségű: csupán a végső fotó 80 százalékát fedi le, és dioptriaállítással sem látta el a gyártó. Egyetlen pozitívuma, hogy alkalmazásával körülbelül 800 fénykép készíthető egyetlen töltéssel, és az expozíciós késedelem is rövidebb.

Forrás: [origo]

Két darab akkuról lassú a vaku

Változtatás a korábbi típusokhoz képest, hogy az A520-nak elegendő két darab ceruzaelem a működéshez a korábbi néggyel szemben, ugyanakkor ez a vaku meglehetősen lomha újratöltését eredményezi: általában 7 másodperc múlva használható újra egy villantás után. A vaku lassúsága abban is jelentkezik, hogy az expozíciós gomb lenyomása után észrevehető idő telik el a villanásig, így esti baráti összejövetelek fotózására ez a kamera nem a legjobb választás. Újdonság viszont az úgynevezett zoom-linked működés, amely a profi villantókhoz hasonlóan a gyújtótávolság függvényében változtatja a vaku elsütését, ezáltal nagyobb tartományban világosít. A PowerShot nagylátószög esetén 3,4, tele állásban 2,2 méterig készít pontosan exponált fényképeket.

Az új PowerShot egyhetes tesztelése közben elnyerte tetszésünket a különféle expozíciós módok bőséges választéka, amely ebben a kategóriában egyáltalán nem megszokott. A teljesen kezdőknek szánt automatikus üzemmódon kívül vannak előre beprogramozott témák, amelyek bizonyos szituációkban jól jöhetnek: a magyar nyelvű menüben hó, tájkép, mozgó gyerekek, éjszakai portré és más lehetőségek közül lehet választani. Mindezek mellett a haladóbbak fényképezhetnek rekesz- és időautomata módban, sőt akár minden értéket manuálisan állítva. Ebben az árfekvésben mindez egyedi, és hasznos még akkor is, ha egyes funkciók csak a menüben módosíthatók (például fehéregyensúly, fénymérés, érzékenység).

Forrás: [origo]

Csak rövid videót rögzít

Szükség esetén videofelvételek is rögzíthetők a digitális géppel, ezek hossza legfeljebb 3 perc lehet. Ez a korlátozás különösen érthetetlen, hiszen alacsonyabb felbontásnál biztosan nem okozott volna gondot a memóriakártya teljes méretéig történő felvétel. 640x480 pixeles felbontással mindössze 30 másodperc terjedelemben, 320x240 és 160x120-as minőség választása esetén pedig 15 kép/másodperc sebességgel 180 másodperc lehet a felvétel maximális hossza. Sajnos mozgóképrögzítés közben sem a zoom, sem a fénymérés, sem az élességállítás nem működik.

A Canon A520-hoz 16 megabájtos MultiMediaCard memóriakártyát mellékelnek, beépített tárolóval nem szerelték fel a típust. Bővíteni SD-, és MMC-kártyával egyaránt lehet, ezek közül az előbbi típus elterjedtebb, érdemes azt választani. A fényképezőgép dobozában található magyar nyelvű használati utasítás és egy szoftvercsomag az USB-, és AV-kábeleken kívül. A mellékelt szoftverek között található fotóböngésző program, és képkorrekcióra használható alkalmazás Windows és Macintosh számítógépekre. Egyedül a PhotoStich nevű panorámakészítő érdemel külön említést: ezzel a szoftverrel meglehetősen jó eredménnyel, pár perc alatt össze lehet fűzni a fotókat.

Forrás: [origo]

Végszó

Összegzésképpen tehát a Canon PowerShot A520 nyugodtan ajánlható azoknak, akik olcsó digitális fényképezőgépre vágynak, ára ugyanis jelenleg bruttó 43 ezer forint. A kompakt gép könnyen kezelhető automata módban, a haladóbbak pedig ki tudják aknázni a manuális állítási lehetőségeket kreativitásuk szerint. Árához képest masszív felépítésű, az áramforrásként használt ceruzaelemek pedig bárhol beszerezhetők. Megfontolandó viszont a sötétben és tele állásban lassú autófókusz, valamint a lassan újratöltődő vaku, és a komótosan kitolódó optika. Videofelvételek készítésére csupán korlátozottan alkalmas az új Canon, így akik számára ez fontos, érdemes másik modellt választaniuk.

Halász Dániel