USB-csatlakozó is kerül az új Fiatokba

Vágólapra másolva!
Személygépkocsikba szánt kommunikációs megoldást fejlesztett ki a Microsofttal közösen az olasz Fiat cég. A többek közt sms-ek felolvasását biztosító fejlesztést elsőként a genfi autószalonon fogják bemutatni.
Vágólapra másolva!

A Fiat és a Microsoft még 2004 nyarán lépett hosszú távú szövetségre, melynek fő célja csúcstechnológát használó eszközök gépkocsikba való integrálása. A két cég közötti együttműködés első kézzel fogható eredménye a Blue&Me névre hallgató, személygépkocsikba építhető kommunikációs alrendszer, amelyet az új Fiat és Alfa Romeo személygépkocsikba és kisáruszállítókba építenek majd be 2006 közepétől.

A Microsoft Windows Mobile for Automotive nevű szoftverére épülő rendszer lehetővé teszi többek közt mobiltelefonok vagy zene- és videolejátszó eszközök Bluetooth vezeték nélküli kapcsolaton keresztüli csatlakoztatását az autók fedélezeti komputeréhez. Mivel a megoldás hanggal, illetve a kormányra szerelt irányítópanelről vezérelhető, a gépkocsi sofőrje segítségével biztonságosan férhet hozzá például a zsebében lévő mobil telefonkönyvéhez. Emellett a rendszer például a beérkező sms-üzeneteket is felolvassa, így a vezetőnek egy pillanatra sem kell levennie a kezét a kormányról a telefonon keresztüli kommunikációhoz. A cégek beszámolója szerint az olasz gyártó új autóinak kesztyűtartójában USB-portot is elhelyeznek, melyen keresztül például hordozható zene- vagy videolejátszó eszközöket is könnyen lehet majd csatlakoztatni a gépkocsikhoz.

A Microsoft és a Fiat fedélzeti komputerének egy későbbi változata a tervek szerint további intelligens funkciókat, többek közt műholdas navigációt, illetve időjárás és forgalmi előrejelzést is kínál majd, lopás, baleset esetén pedig továbbítja a hatóságoknak koordinátáit.