Digitális képnagyítás igényesen

Vágólapra másolva!
A PhotoZoom programon keresztül bemutatjuk, hogyan lehet poszter nagyságúra nagyítani egy digitális képet, vagy felnagyítani egy fotó kis részletét a lehető legjobb minőség mellett.
Vágólapra másolva!

Bár a manapság kapható digitális fényképezőgépek már elég nagy felbontású, 5-8 megapixeles fotókat képesek rögzíteni, adódhat olyan alkalom, amikor egy elkészült felvételnek csak egy kis részletét szeretnénk önálló képként felhasználni. Ha azonban csak egyszerűen kivágjuk a használni kívánt részletet, annak felbontása alacsony lesz, így például minőségi nyomatot sem lehet készíteni belőle.

Ezen a problémán segíthet például az Adobe Photoshop, jobb képminőséget érhetünk el a BenVista cég PhotoZoom nevű, kifejezetten digitális nagyításra kifejlesztett szoftverével. A fejlesztő honlapjáról egyaránt letölthető a Mac OS X-re, illetve a windowsos PC-kre szánt változat próbaverziója, a telepítők mérete 4 megabájtnál kisebb. A PhotoZoom tesztelésre szánt próbaverziója a mentett fotókon sűrű vízjelhálót helyez el, korlátlanul csak a 130 euróba (~33 ezer forint) kerülő teljes verziót lehet használni.

Kezelőfelület

A PhotoZoom lényegében nem kényeztet el minket ezernyi beállítással, de erre nincs is szükség. A legfontosabb funkciókkal találkozhatunk a kezelőfelületen. A legfontosabbak, mint a kép megnyitása (Open), méretezése (Resize), a kötegelt feldolgozás (Batch) és az előnézet (Preview) a programablak tetején lévő eszköztár ikonjaként is kiválaszthatók. A menüopciók közül nyelveket is választhatunk. A régi verzióban a magyar nyelv is elérhető volt, ebben sajnos nem. A kezelőszervek élén eredeti dokumentumunk méret adatai és nézőképe tanyázik - kevésbé hasznos funkció ez, mint a soron következők.

Forrás: [origo]

Ezután találjuk az új méretet megadására szolgáló New Size részt, ahol a képernyőre méretezést, a Pixel Size, a nyomtatáshoz méretezést a Print Size menüpontban végezhetjük el. Az első esetben százalékos vagy pixelben megadott méretet lehet megadni, illetve a jobb oldali nyíl segítségével számos előre megadott képernyőméret közül lehet kiválasztani a megfelelőt. A nyomtatási méretezésnél hasonlók a lehetőségek: hagyományos méretékegységekben (mm, cm, inch, stb.) vagy százalékban lehet a kép új méretét betáplálni, vagy kiválasztani egy előre definiált nyomtatási méretet.

A második sorban a kimeneti felbontást lehet megadni dot per inch, dot per cm, vagy százalék értékben. A Maintain Aspect Ratio jelölő segítségével a kép eredeti oldalarányai megtarthatók, így egy oldal méretének megváltoztatásával a másik oldal is hasonló arányban kerül átméretezésre.

Forrás: [origo]

A következő szekcióban a méretezés algoritmusát (interpolációs eljárást) választhatók ki, illetve itt végezhető a finomhangolás is. A méretezési algoritmusok - szám szerint 10 db - a Resize Method feliratot viselő lenyiló menüben találhatók. A program leginkább az S-spline-módot támogatja, egyéb algoritmus kiválasztása esetén a képfinomítási lehetőségek csupán az élesítésre terjednek ki. A finomítási beállítások a Details gombbal aktiválhatók, előre definiált lehetőségeket pedig a Presets menüből lehet kiválasztani, például portré, vagy sok részletet tartalmazó fotóhoz, netán szöveg méretezéséhez.

A képek finomhangolása három fontos szekcióra oszlik: Az Unsharp Masking bekapcsolásával megadhatjuk a kép utólagos élesítésének erősségét (Intensity) és kiterjedését (Radius). A Fine Tuning szekcióban műzajt adhatunk a képekhez, csökkentve ezzel méretezés, vagy élsimítás okozta steril látványvilágot. Szabályozható még a műzaj ereje (Strength) és hatásfoka (Sensitivity) is. Az utolsó finomhangolási szekció az élsimítás (Anti-aliasing) ki és bekapcsolása. Alkalmazása jelentősen lassítja a méretezést, de tiszta vonalak, alakzatok, vagy szöveg esetén sokkal jobb eredményt adhat.

Forrás: [origo]

Kötegelt feldolgozás - vagyis egyszerre több kép felnagyítása - is lehetséges a PhotoZoommal, a Batch funkció segítségével: ekkor a a képmező alján egy Batch ablakot jelenik meg, ebbe lehet egyenként összeválogathatni a képeket, de megadhatók teljes könyvtárak (Add Folders), beleértve azok alkönyvtárait (Include Subfolders) is. A kötegelt képfeldolgozás a jobb oldali Run gombbal indítható.

PhotoZoom a gyakorlatban

Annak érdekében, hogy demonstráljuk a nagyító célszoftver képességeit, a PhotoZoom Pro verzióját az Adobe Photoshop képességeivel vetettük össze. Az utóbbi alkalmazás három fajta méretező algoritmussal rendelkezik: Nearest Neighbor, Bilinear és Bicubic, melyek közül az utolsó adja a legjobb eredményt, tesztünk során is ezt használjuk, míg a PhotoZoom esetében az S-spline eljárást használtuk. Mindkét esetben 300 százalékos nagyításnak vetettük alá ugyanazt a képet.

Forrás: [origo]
Ugyanaz a kép nagyítva Photoshoppal és PhotoZoommal

A Photoshop Bicubic algoritmusának pozitívuma, hogy a látott végeredmény közelebb áll egy papírképre nagyított fotó látványvilágához. A PhotoZoom S-spline algoritmusa határozottabb élekkel, ám kissé festményszerűen dolgozik. Tesztjeink nyomán bátran állíthatjuk, hogy a PhotoZoom a jelenlegi legjobb megoldás digitális fotóink méretezéséhez. Kiváló képminősége mellett negatívumként csupán azt lehet felhozni, hogy a program több mint 30 ezer forintba kerül, ami egy otthoni felhasználó számára valószínűleg túl magas ár egy ilyen jellegű szoftverért.

Budai Péter
(Digiretus.hu)