Ünnepi sms-dömping Kínában

Vágólapra másolva!
Előreláthatólag mintegy 21 milliárd sms-üzenetet küldenek mobiltelefonjaikon a kínaiak a tegnap kezdődött Tavaszi ünnepek egy hete alatt - tájékoztatott az Informatika-ipari minisztérium.
Vágólapra másolva!

Ez a szám a tavaly ugyanebben az időszakban regisztrált adatoknál egymilliárddal magasabb, ami azt mutatja, hogy az ázsiai országban is egyre népszerűbb a kommunikációnak ez a módja. 2005-ben a kínaiak havonta átlagosan 25 milliárd sms-t küldtek egymásnak, ez a 2004-es szám kétszerese.

A minisztérium adatai szerint 393 millió kínai rendelkezik mobiltelefonnal, és ebben az évben ez a szám további ötvenmillió felhasználóval növekszik. A kormány legutóbbi ötéves terve (2001-2005) alatt a telekommunikációs szektor bevételei évente 13,4 százalékkal növekedtek, és minden esztendőben 100 millió új előfizetővel gyarapodott a hálózati és a mobiltelefonokra előfizetők száma.

Mi kevesebben vagyunk

Magyarországon a 9,3 milliónyi SIM-kártyáról naponta átlagosan 3-4 millió szöveges üzenetet küldenek az ügyfelek, a 2004 végi karácsonyi-újévi szezonban például egy hónap alatt körülbelül 110 milliót. 2003-ban, húsvétkor körülbelül 50 százalékkal több üzenet jött-ment az éterben - pontos számot nem mindegyik szolgáltató adott, így csak becsülték a húsvéti üzenetküldési kedv sms-ben csúcsosodó mértékét.

MTI - [origo]