Spanyol hacker tört be a haditengerészethez

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vettek egy spanyol hackert, mert az interneten behatolt az amerikai haditengerészet nukleáris meghajtású tengeralattjárók karbantartását végző műhelyének egyik számítógépébe - közölte hétfőn a spanyol belügyminisztérium.
Vágólapra másolva!

A szóban forgó komputert a kaliforniai San Diegóban lévő Point Loma haditengerészeti támaszpont egyik szárazdokkjában használják. Az amerikai haditengerészet számítástechnikai biztonsági szakemberei észlelték az illetéktelen behatolást, és kinyomozták, hogy spanyolországi gépről történt a Point Loma támaszpont biztonságát sértő számítógépes támadás.

Az amerikai hatóságok értesítették a spanyol illetékeseket. A spanyol polgárőrség számítógépes terrorizmus elleni osztályának munkatársai rátaláltak a támadást végrehajtó hackerre a dél-spanyolországi Malagában. Az illető tagja egy túlnyomórészt diákokból álló hackercsoportnak, amely több mint száz behatolást hajtott már végre különféle számítógépes biztonsági rendszerekbe. A polgárőrség egy szóvivője szerint csupán a feladat érdekessége vonzotta a csoport tagjait, a szellemi bravúr, nem volt semmilyen támadó, károkozó szándékuk, a terrortevékenység pedig végképp teljesen kizárható esetükben.

Az őrizetbe vett hacker mindenesetre így is büntetőeljárásnak nézhet elébe. A csoport többi tagjának esetleges felelősségre vonásáról nem tett említést sem a belügyi közlemény, sem pedig a polgárőrség szóvivője.