Jelszó és kulcs helyett: mikrochip a bőr alá

Vágólapra másolva!
Mikrochippel a bőr alatt nincs több elfelejtett jelszó - állítják az RFID-technológia megszállottai, akik önként bélyegzik meg magukat a miniatűr jeladókkal.
Vágólapra másolva!

"Akkor is be szeretnék tudni jutni a lakásomba, ha meztelenül térek magamhoz egy sikátorban" - érvel az RFID-chip mellett Amal Graafstra, a 29 éves vancouveri vállalkozó, aki a Reuters tudósítójának mutatta be a technológia előnyeit. A férfi csupán elhúzza tenyerét a bejárati melletti leolvasó előtt, és máris nyílik az ajtó; egy másik mozdulattal pedig már be is jelentkezett a számítógépébe. Nincs tehát több jelszópötyögés vagy lakáskulccsal való bíbelődés az RFID-implantátumok rajongói számára, akik a múlt héten New Yorkban tartottak találkozót.

Az RFID-chipek olyan miniatűr, a rizsszemnél is kisebb rádiójeladós azonosítók, amelyeket könnyedén a bőr alá lehet ültetni, de ugyanilyen egyszerűen el is távolíthatók, elveszíteni pedig nem lehet őket. Magyarországon is alkalmazzák már ezeket kutyák nyilvántartásához, mivel a beépített azonosító segítségével könnyedén vissza lehet vinni gazdájához az elkóborolt ebet. A chip önmagától nem sugároz jeleket, mivel saját áramforrása nincs: a leolvasó rádióhullámai biztosítanak számára energiát ahhoz, hogy működésbe lépjen, és leadja a belé kódolt információkat. A technológia rajongói az interneten szerzik be a kellékeket: egy mikrochipet 2, egy leolvasót pedig 50 dollárért (400 illetve 10 ezer forint) lehet beszerezni.

A tetoválószalonban is beültethetik

Forrás: [origo]
Lapos RFID-címke áramköre

A készülékek beültetését elvégezheti egy orvos, de akár állatorvos vagy tetováló is, aki rendelkezik a megfelelő steril berendezéssel - véli Mikey Sklar, az egyik Brooklynban élő RFID-rajongó. A felhasználók tapasztalatai szerint egyáltalán nem fájnak, nem zavaróak, sőt, tulajdonképpen észrevehetetlenek a chipek. Graaftstra, akinek saját elmondása szerint vagy két tucat ismerőse "visel" ilyen implantátumot, csupán hétköznapi életet szeretné megkönnyíteni vele, míg Sklar szerint a jövőben a technológiának akár jóval szélesebb körű felhasználási lehetőségei lesznek a drót nélküli adatátvitel terén - derül ki a Reuters beszámolójából.

A technológia éppen az egyszerűsége miatt rejt magában némi biztonsági kockázatot. Ugyan a beültetett RFID-chipeket csak 10 centiméteres távolságból lehet leolvasni, már ez is elég lehet az erre specializálódott tolvajoknak, hogy megszerezzék a felhasználók személyes adatait. Sklar ezért speciális szövetből készült takarólapot is kifejlesztett, amivel meggátolhatja a chip kéretlen leolvasását.

A vonalkódot válthatja le

Az új technológiát napjainkban elsősorban termékazonosításra és -nyilvántartásra használják fel az áruszállítás, raktározás és a kereskedelem során, ahol az RFID-chip leválthatja a hagyományos vonalkódot, valamint az amerikai útleveleket is ilyen azonosítókkal látják majd el. A rádiójeladós implantátumok megszállottai pedig tisztában vannak vele, hogy csak egy hightech-őrült kisebbséget képeznek, és hogy az átlagemberek legtöbbje viszolyog ettől az egyébként praktikus megoldástól.